POLITICĂ

Rusia anunță că va interveni militar în regiunea Nagorno-Karabah

Președintele rus Vladimir Putin a avut o conversație telefonică cu premierul armean Nikol Pașinyan, relatează serviciul de presă al Kremlinului. Discuția apare în contextul în care Rusia începe să-și retragă trupele de menținere a păcii din Kazahstan și a tensiunilor din zona Nagorno-Karabah

„Ținând cont de președinția actuală a Armeniei în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă [CSTO], a avut loc un schimb de opinii cu privire la desfășurarea operațiunii de menținere a păcii din Kazahstan. Acțiunile eficiente și coordonate ale contingentului de menținere a păcii, care contribuie pentru soluționarea situației din republica Kazah, au fost subliniate”, se mai arată în comunicatul Kremlinului.

„Situația din jurul Nagorno-Karabah [(Artsakh)] și unele probleme de implementare a acordurilor, care sunt consemnate în declarațiile liderilor Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei din 9 noiembrie 2020, 11 ianuarie și 26 noiembrie 2021, au fost de asemenea discutate. S-a ajuns la un acord pentru continuarea contactelor la diferite niveluri”, a mai spus Kremlinul.

Context complicat în zonă

Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice din Caucaz aflate în conflict de zeci de ani, au informat marţi despre moartea şi rănirea unor soldaţi într-un incident violent la graniţă, informează dpa.

Doi soldaţi armeni au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi în provincia Gegharkunik situată la graniţa estică a ţării, conform unui anunţ al ministerului apărării de la Erevan.

La rândul lor, autorităţile azere au anunţat că un soldat a fost ucis.

Ambele părţi s-au învinuit reciproc pentru reluarea luptei, transmite AGERPRES.

Potrivit surselor armene, situaţia era „relativ stabilă” în seara zilei de marţi.

Astfel de ciocniri se tot repetă de la războiul provocat de disputa asupra regiunii Nagorno-Karabah din 2020.

În toamnă anului 2020, Azerbaidjanul a recucerit mari porţiuni din Nagorno-Karabah luate anterior de Armenia la începutul anilor 1990. Încetarea focului este monitorizată de forţele ruse de menţinere a păcii.

Lupte grele în regiunea de frontieră au avut loc el mai recent în luna noiembrie. A fost nevoie de discuţii între preşedintele azer Ilham Aliev şi prim-ministrul armean Nikol Paşinian pentru calmarea tensiunilor.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button