ACTUALITATESĂNĂTATE

Bill Gates: Odată ce varianta Omicron va trece, Covid va fi mai mult ca gripa sezonieră

Varianta Omicron a coronavirusului străbate în prezent SUA și restul lumii într-un ritm record – dar Bill Gates vede speranța la orizont. Bill Gates a mai declarat că, deși vaccinurile disponibile în prezent previn bolile severe și decesul, nu sunt suficient de durabile și ar trebui să fie mai bune în prevenirea infecțiilor.

Fondatorul Microsoft, a cărui valoare netă Forbes este de 135,9 miliarde de dolari, a făcut aceste comentarii într-o discuție pe Twitter cu Devi Sridhar, directorul de sănătate publică globală la Universitatea din Edinburgh Medical School. 

„Vaccinurile pe care le avem previn foarte bine bolile severe și moartea, dar le lipsesc două lucruri cheie”, a spus Gates la o întrebare despre ce ar face cea mai mare diferență în încheierea pandemiei. 

„În primul rând, ele permit încă infecțiile, iar durata pare a fi limitată. Avem nevoie de vaccinuri care să prevină reinfectarea și să aibă o durată de mulți ani.”

Un studiu recent al Universității din Copenhaga a constatat că răspândirea rapidă a variantei omicron, care este acum responsabilă pentru 98,3% din cazurile noi din Statele Unite, conform CDC, se datorează probabil capacității sale de a evita mai bine imunitatea oferită de vaccinuri și infecție anterioară decât variantele anterioare ale covid, scrie foxbusiness.com. 

Gates a remarcat că omicron va provoca sistemele de sănătate, deoarece devine tulpina dominantă în alte țări din întreaga lume, dar ar putea permite oficialilor din domeniul sănătății să înceapă să trateze COVID-19 în același mod în care urmăresc virusurile endemice precum gripa. 

Odată ce creșterea actuală va scădea, țările se pot aștepta să înregistreze „mult mai puține cazuri” în restul anului 2022, a scris Gates marți în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri pe Twitter cu Devi Sridhar. Odată ce se întâmplă asta, a continuat Gates, cel mai probabil Covid poate „fi tratat mai mult ca gripa sezonieră”, notează și cnbc.com.

Cofondatorul Microsoft și filantropul multimiliardar – un susținător deschis al sănătății publice care intervine în mod regulat asupra răspunsului la pandemia de Covid – nu este primul care a făcut predicții similare. Unii experți spun că răspândirea rapidă a omicronului, deși este cu siguranță periculoasă, ar putea conferi unui număr mare de oameni așa-numita „imunitate naturală” pentru a ajuta la conducerea pandemiei de Covid într-o fază „endemică” mult mai puțin severă.

Gates a atins acest scenariu în întrebările și răspunsurile sale pe Twitter, prezicând că „omicronul va crea multă imunitate, cel puțin pentru anul viitor”. Momentul contează: dacă o cantitate suficientă din țară poate menține un anumit nivel de imunitate simultană împotriva Covid, indiferent dacă este indusă de vaccin sau nu, circulația virusului ar putea încetini suficient de mult pentru a trece pandemia în acea fază endemică.

Odată ce Covid devine în cele din urmă endemic, a adăugat Gates, „s-ar putea să trebuiască să facem vaccinuri anuale pentru Covid pentru o perioadă de timp” – la fel ca vaccinurile anuale împotriva gripei.

SUA au raportat luni un record de 1,5 milioane de cazuri noi de Covid , postând totodată un nou record pentru spitalizări. Dar dr. Anthony Fauci, principalul consilier medical al președintelui Joe Biden, a proiectat că valul actual de cazuri de omicron va atinge vârful în SUA până la sfârșitul lunii ianuarie. Și săptămâna trecută, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat că se așteaptă la o „scădere bruscă” a cazurilor, odată ce valul Omicron va trece.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button