ECONOMIE

Fermierii anunță FALIMENTUL: Scumpirile la energie ne aduc în colaps financiar

Scumpirea energiei electrice afectează grav sectoarele agricol şi alimentar. Producătorii de carne de porc şi derivate din judeţul Mehedinţi, spre exemplu, spun că facturile la curent s-au dublat – la fel şi preţul cerealeleor – iar ei sunt nevoiţi să vândă în pierdere. În aceeaşi situaţie sunt şi crescătorii de păsări, iar fermierii spun că dacă se va continua în acest ritm, agricultura românească riscă falimentul.

Cel mai lovit de explozia prețului la energie este sectorul agroalimentar. În Mehedinți, proprietarul unor ferme de porcine, care pentru a nu mai vinde carnea sub prețul de producție a construit și un mic abator și o carmangerie, spune că în luna decembrie, comparativ cu octombrie, facturile la curent au fost aproape duble și crescătorii de găini pentru ouă dar şi cei de vaci pentru carne și lapte reclamă aceeaşi situație dramatică din cauza majorării prețului la energie, combustibil și furaje.

Vești bune nu vin nici din sectorul vegetal, unde îngrășămintele chimice au acum prețuri de patru ori mai mari decât anul trecut. Fermierii spun că vor folosi mai puține ca să reducă cheltuielile, dar acest lucru va însemna recordul de mult mai slabe.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button