POLITICĂ

LA Times: ”Să dansăm pe mormintele antivacciniștilor”

Luni, 10 ianuarie, cotidianul american Los Angeles Times a publicat un articol de opinie intitulat ”A ridiculiza moartea antivacciniștilor din cauza Covid este macabru, însă poate fi ceva necesar”. Mai mulți cititori ai site-ului LA Times au atras atenția asupra URL-ului acestui articol, care arăta că titlul inițial ar fi fost ”De ce să nu jucăm pe mormintele antivacciniștilor”. Articolul este semnat de Michael Hiltzik și este ilustrat cu fotografia unui oficial antivaccinist din California care a murit din cauza noii gripe.

”Apelurile la politețe sunt viclene. Scopul lor este să reducă și slăbească criticile și să distragă atenția de la adevăr. Aceste apeluri sunt făcute de regulă de ipocriți”. Autorul acestui articol oferă mai multe linkuri către siteuri cu fotografii ale unor antivacciniști care au murit din cauza covid. ”S-ar putea să fie puțin macabru să ne bucurăm și să exultăm la moartea oponenților vaccinului. Și poate că ar fi bine să ne exprimăm compasiunea față de cei pe care îi lasă în urmă. Însă ridiculizarea morții lor nu este neapărat o reacție nepotrivită, câtă vreme ei și-au bătut joc de măsurile anti-covid și i-au încurajat pe alții să o facă, înainte de a muri din cauza bolii pe care au nesocotit-o. Nu este rău să nu-i compătimim și să spunem mereu că moartea lor se datorează faptului că au fost împotriva vaccinului care i-ar fi ferit de această soartă”.

Articolul a primit o mulțime de reacții negative din partea cititorilor și a jurnaliștilor, în special cei conservatori. Unii dintre aceștia din urmă au avut următoarea observație: imaginați-vă că oamenii care au facut campanii împotriva vaccinării obligatorii și-ar bate joc de oamenii care au murit din cauza efectelor secundare ale vaccinului; ar fi tratați în presă ca niște monstri.

Rămânând în aceeași zonă a antivaccinșitilor, un articol de opinie publicat de cotidianul israelian Haaretz cere incriminarea dezinformării și crearea unui soi de Minister al Adevărului. Articolul este semnat de dr. Michal Evron Yaniv, specialistă în științe politice.

Articolul, citat de publicația britanică Unherd, face rezumatul unui studio redactat de Yaniv pentru institutul israelian Zulat, un think tank progresist care se axează pe ”egalitate și drepturile omului”. Raportul acesta arată că dezinformarea este un pericol la adresa sănătății publice, încurajându-i pe cei care refuză vaccinul și erodând încrederea în guvern.

Covid este tema principală, dar studiul ONG-ului progresist merge mai departe și arată că pericolul știrilor false este mult mai mare. Libertatea totală de expresie violează alte drepturi ale omului, precum egalitatea, dreptul la alegeri libere (pentru că diseminarea informațiilor false poate avea ”influențe dăunătoare asupra rezultatului alegerilor”) și, în mod iroanic, asupra dreptului la informare (”răspândirea știrilor false și consumul de știri false amenință să ia locul opiniilor informate din discursul public”).

Pentru ongista progresistă, soluția este limpede: extinderea autorității statului, pentru a-i pune sub acuzare pe creatorii și diseminatorii anumitor informații false.

ONG-ul cu pricina a mers mai departe și a prezentat studiul acesta în Knsesset. Studiul a fost salutat de mai multi jurnalisti din Israel. Iar acest lucru nu este de mirare, pentru că 70% dintre israelieni susțin ”o legislație mai dură” pentru combaterea știrilor false. Unele dintre aceste măsuri au fost propuse de Ministerul Sănătății în timpul pandemiei – incriminarea dezinformărilor legate de vaccin și a criticilor la adresa pașaportului covid.

Toate propunerile făcute de ONG-ul din Israel (care laudă recentele acțiuni ale UE pentru combaterea dezinformării în mediul online) pentru înăsprirea legislației împotriva dezinformării se bazează pe un arbitru al adevărului – fie o comise parlamentară, fie un consiliu al experților – un organism care ar urma să devina un „Minister al Adevărului”. Progresiștii israelieni subliniază în raportul lor că noua legislație ar trebui să mențină un echilibru foarte fin, pentru a evita cenzura neintenționată. Cu alte cuvinte, legislația nu ar trebui să vizeze satirele, dar si nici pe politicienii care își mint electoratul.

Unherd subliniază că încrederea în instituțiile publice din Israel este în scădere de mult timp și s-a accentuat în perioada pandemiei. ”Atitudinea publicului față de propunerea unui Minister al Adevărului depinde modul în care-și explică neîncrederea în instituțiile publice – fie ca efect al coruperii acestor instituții, fie ca efect al dezinformării. Ambele explicații conțin doze de adevăr. Însă, dacă scopul este să facem ca această criză să fie și mai gravă, atunci nu avem decât să creăm o poliție a opiniilor”.

Comentează

Back to top button