EXTERNE

Rusia amenință că va trimite trupe în Cuba și Venezuela

Rusia a ridicat puternic miza unei confruntări cu Occidentul în legătură cu Ucraina, un diplomat de rang înalt afirmând că nu ar exclude o prezență militară rusă în Cuba și Venezuela dacă tensiunile cu Statele Unite vor escalada, potrivit AP.

Ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, care a condus delegația rusă la discuțiile de luni cu Statele Unite de la Geneva, a declarat că nu ar confirma și nici nu ar exclude posibilitatea ca Rusia să trimită mijloace militare în Cuba și Venezuela.

Negocierile de la Geneva și reuniunea NATO-Rusia de miercuri de la Viena nu au reușit să reducă decalajul privind cererile de securitate ale Moscovei, pe fondul acumulării de trupe rusești în apropierea Ucrainei. 

În timp ce Moscova a cerut oprirea extinderii NATO, Washingtonul și aliații săi le-au respins ferm, considerându-le un nonstarter.

Rusia ar putea bloca viitoarele discuții cu SUA și NATO

Într-un interviu acordat RTVI TV, Riabkov a precizat că „totul depinde de acțiunea omologilor noștri americani”, adăugând că președintele Vladimir Putin a avertizat că Rusia ar putea lua măsuri tehnico-militare dacă SUA provoacă Moscova și intensifică presiunea militară asupra ei.

Riabkov a declarat că refuzul SUA și al NATO de a lua în considerare cererea-cheie a Rusiei de a oferi garanții împotriva extinderii alianței în Ucraina și în alte țări ex-sovietice ar putea bloca continuarea discuțiilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a remarcat „unele elemente pozitive și nuanțe” în timpul discuțiilor, dar le-a descris ca fiind „nereușite” din cauza dezacordurilor puternice privind cererile-cheie ale Rusiei.

„Discuțiile au fost inițiate pentru a primi răspunsuri specifice la problemele principale concrete care au fost ridicate, iar dezacordurile au rămas asupra acestor probleme principale, ceea ce este rău”, a declarat el într-o teleconferință cu reporterii.

Peskov a avertizat cu privire la o ruptură completă a relațiilor dintre SUA și Rusia dacă sancțiunile propuse care îl vizează pe președintele rus, Vladimir Putin, și alți lideri civili și militari de top vor fi adoptate. Măsurile, propuse de democrații din Senat, ar viza, de asemenea, principalele instituții financiare rusești de top dacă Moscova trimite trupe în Ucraina.

Peskov a criticat propunerile ca fiind o încercare de a crește presiunea asupra Moscovei în timpul discuțiilor, spunând că nu ar funcționa.

„Este vorba despre sancțiuni, care, ținând cont de răspunsul adecvat inevitabil, echivalează efectiv cu o inițiativă de rupere a relațiilor”, a avertizat el, adăugând că Rusia va răspunde cu aceeași monedă pentru a-și proteja interesele.

Peskov nu a ezitat să trimită săgeți către NATO

Discuțiile au loc în timp ce aproximativ 100.000 de trupe rusești pregătite de luptă, tancuri și echipamente militare grele sunt adunate în apropierea graniței de est a Ucrainei. 

Acumularea a provocat îngrijorări profunde la Kiev și în Occident, care cred că Moscova se pregătește pentru o invazie. Rusia neagă faptul că se gândește la o invazie și, la rândul său, acuză Occidentul că îi amenință securitatea prin poziționarea de personal și echipamente militare în Europa Centrală și de Est.

Peskov a respins apelurile Occidentului pentru ca Rusia să ajute la detensionarea tensiunilor prin retragerea trupelor din zonele din apropierea Ucrainei, menționând că țara este liberă să le mute acolo unde consideră necesar pe propriul teritoriu.

„Este cu greu posibil ca NATO să ne dicteze unde ar trebui să ne mutăm forțele armate pe teritoriul rusesc”, a spus el.

Peskov a subliniat că Rusia este pregătită să continue discuțiile, dar dorește ca acestea să aibă rezultate. „Nu va exista un deficit de voință politică de a continua negocierile”, a spus el.

SUA resping la OSCE „şantajul” Rusiei

Statele Unite au transmis joi, după o reuniune cu Rusia în cadrul Organizaţiei pentru Securitate sau Cooperare în Europa (OSCE), că nu vor accepta „şantajul” Moscovei şi nici cererea acesteia de menţinere a „sferelor de influenţă”, în timp ce Rusia a avertizat că în lipsa unui „răspuns constructiv” din partea Occidentului asupra cererilor sale privind securitatea europeană va acţiona pentru a-şi proteja securitatea naţională şi a asigura echilibrul strategic, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

După întâlnirea bilaterală SUA-Rusia desfăşurată la Geneva pe 9-10 ianuarie, Consiliul NATO-Rusia din 12 ianuarie şi încă o întâlnire cu Rusia în cadrul OSCE vineri, s-a ajuns într-un punct mort în încercările Moscovei de a convinge SUA să oprească orice nouă extindere a NATO, mai ales către Ucraina, şi să înceteze activităţile militare în statele flancului estic al Alianţei.

„În timp ce ne pregătim pentru un dialog deschis despre cum să consolidăm securitatea în beneficiul tuturor, trebuie să respingem cu hotărâre şantajul şi să nu permitem niciodată să primeze agresiunile şi ameninţările”, a declarat după întâlnirea de la OSCE ambasadorul SUA pe lângă această organizaţie, Michael Carpenter. Diplomatul american a cerut toleranţă zero faţă de „sferele de influenţă” sau limitarea libertăţii statelor de a-şi alege alianţele, făcând referire la solicitarea Rusiei ca NATO să nu se mai extindă către spaţiul fost sovietic.

La rândul său, ambasadorul rus la OSCE, Alexander Lukaşevici, a declarat în timpul reuniunii de vineri că Rusia va acţiona pentru a-şi apăra securitatea naţională, în lipsa unui răspuns pozitiv al Occidentului la cererile ei privind arhitectura de securitate europeană.

„Dacă nu primim un răspuns constructiv la propunerile noastre într-un timp rezonabil şi comportamentul agresiv faţă de Rusia continuă, va trebui să luăm măsurile necesare pentru a asigura echilibrul strategic şi a elimina ameninţările inacceptabile la adresa securităţii noastre”, a transmis pe Twitter misiunea Rusiei la OSCE.

„Discuţia nu a fost uşoară. Schimburile au fost directe asupra situaţiei din Ucraina şi au fost constatate diferenţe majore referitoare la securitatea în Europa. 

Diferenţele noastre nu vor fi uşor de surmontat, dar este un semn pozitiv faptul că toate ţările NATO şi Rusia s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese şi au abordat chestiuni substanţiale″, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, în conferinţa de presă de după încheierea primei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia din ultimii doi ani.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button