EXTERNE

Concluzii după negocierile Rusia – SUA: ”Niciodată războiul n-a fost atât de aproape”

Cea de-a treia rundă de negocieri cu Rusia programate pentru această săptămână și așteptate de lumea globală s-a încheiat joi, când discuțiile au fost purtate cu Organizației pentru Securitate sau Cooperare în Europa (OSCE). Prima rundă s-a purtat cu SUA, iar cea de-a doua cu statele NATO.

SUA au transmis joi, la finalul discuiei Rusia-OSCE, că nu vor accepta “șantajul” Moscovei și nici solicitarea Kremlinului de menținere a “sferelor de influență”.

De cealaltă parte, oficialii ruși a avertizat că în lipsa unui “răspuns constructiv” din partea Occidentului pe tema solicitărilor sale de securitate va acționa pentru a-și proteja securitatea națională și pentru a asigura echilibrul strategic.

În acest context, ministrul polonez de externe a avertizat că Europa este mai aproape ca niciodată în ultimii 30 de ani de război, potrivit Reuters.

”Riscul unui război în zona OSCE nu a fost niciodată la fel de mare în ultimii 30 de ani”, a declarat ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau, a cărui țară deține președinția rotativă a OSCE.

Eșec după mai multe runde de negocieri

După întâlnirea bilaterală SUA-Rusia desfășurată la Geneva pe 9-10 ianuarie, Consiliul NATO-Rusia din 12 ianuarie și încă o întâlnire cu Rusia în cadrul OSCE, discuțiile au ajuns într-un punct mort.

“În timp ce ne pregătim pentru un dialog deschis despre cum să consolidăm securitatea în beneficiul tuturor, trebuie să respingem cu hotărâre șantajul și să nu permitem niciodată să primeze agresiunile și amenințările”, a declarat după întâlnirea de la OSCE ambasadorul SUA pe lângă această organizație, Michael Carpenter.

Diplomatul american a cerut toleranță zero față de “sferele de influență” sau limitarea libertății statelor de a-și alege alianțele, făcând referire la solicitarea Rusiei ca NATO să nu se mai extindă către spațiul fost sovietic.

Rusia va acționa pentru a-și apăra securitatea națională

La rândul său, ambasadorul rus la OSCE, Alexander Lukașevici, a declarat vineri că Rusia va acționa pentru a-și apăra securitatea națională, în lipsa unui răspuns pozitiv al Occidentului la cererile ei privind arhitectura de securitate europeană.

“Dacă nu primim un răspuns constructiv la propunerile noastre într-un timp rezonabil și comportamentul agresiv față de Rusia continuă, va trebui să luăm măsurile necesare pentru a asigura echilibrul strategic și a elimina amenințările inacceptabile la adresa securității noastre”, a transmis pe Twitter misiunea Rusiei la OSCE.

În acest timp, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că responsabilii militari ruși îi vor prezenta președintelui Vladimir Putin opțiunile în cazul unei înrăutățiri a situației legate de Ucraina, aproape de frontiera căreia Rusia are masați circa 100.000 de soldați, adăugând totuși că trebuie să se dea o șansă diplomației.

Riabkov, care a condus delegația rusă la negocierile cu SUA de la Geneva, a apreciat drept inutilă vreo nouă rundă de consultări în zilele următoare, dat fiind că Statele Unite au respins cererile Rusiei.

Secretarul general al OSCE, Helga Schmid, a atenționat în acest context că “situația în regiune este periculoasă”.

“Este imperativ să găsim, pe cale diplomatică, un mijloc de a opri escalada și de a începe să reconstruim încrederea, transparența și cooperarea”, a completat ea.

Divergențele nu au fost soluționate

Divergențele dintre NATO și Rusia pe tema Ucrainei vor fi dificil de rezolvat, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, în urma celor patru ore de discuții în cadrul Consiliului NATO-Rusia care a avut loc la Bruxelles, transmite Reuters.

”Între aliații NATO și Rusia s-au remarcat diferențe majore în ceea ce privește securitatea în Europa”, a declarat Jens Stoltenberg, adăugând că acestea ”nu vor fi ușor de rezolvat, dar este un semn pozitiv că toți aliații NATO și Rusia s-au așezat în jurul aceleiași mese și s-au angajat în discuții pe teme substanțiale”.

Niciuna dintre cele două părți nu au făcut concesii față de pozițiile de negociere anunțate anterior.

NATO a reiterat că nu va renunța la prezența trupelor în flancul estic, dar și-a exprimat disponibilitatea de a se întâlni din nou cu Rusia, de a crește transparența exercițiilor militare, de a discuta politicile nucleare și limitarea amplasării de rachete.

Prima rundă în negocierile dintre Occident și Rusia a avut loc luni, la Geneva. 7 ore au durat discuțiile între șefa delegaţiei americane, Wendy Sherman, secretar-adjunct în Departamentul de Stat, și Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus.

Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat la finalul discuțiilor că SUA au reiterat, în cadrul consultărilor privind arhitectura de securitate, avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei, și au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile. De asemenea, SUA au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button