POLITICĂ

Guvernul ascunde adevăratele cifre ale inflației. Economist: Este de 15-20%, nu 7,8%

Criza se acutizează. Inflația va fi și mai puternică în 2022 față de anul trecut, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Printre aceștia, Radu Soviani, care acuză Guvernul României că prezintă informații false.

Institutul Național de Statistică (INS), instituție subordonată Guvernului, este acuzată de fake news. Potrivit INS, rata inflației în ultimul an este de 7,8%, ceea ce induce în eroare populația, susține Soviani.

Facturile la energie și prețurile la alimente vor crea mari probleme cetățenilor în 2022, atenționează economistul. Inflația reală este de 15-20%, deci o scădere a puterii de cumpărare fără precedent în ultimii 20 de ani, potrivit lui Soviani.

„Este prea mare inflația? Da, mult prea mare în România. Nu este inflația mincinoasă de 7,8% pe care o raportează INS. A făcut ceea ce nu se face în nicio țară civilizată. A spus că există o ordonanță de plafonare și prin urmare, prețurile ar urma să scadă la energie, ceea ce nu s-a întâmplat. Inflația reală este undeva spre 15-20%. Ea urcă în contextul eșecului se supraveghere și de urmărire a ceea ce se întâmplă pe piața energiei.

Responsabile sunt guvernele României, evident. Noi vorbeam din septembrie anul trecut că măsurile de plafonare, așa cum voiau ei să le ducă, vor fi ineficiente (…) Faptul că s-au jucat și au ignorat ceea ce se întâmplă pe piață, cei săraci, cei cu venituri mici și medii, companiile (…) populația nu mai are de unde să mai plătească”, a declarat Soviani, pentru B1 TV.

După ce Guvernul PNL a liberalizat prețurile la energie în plină criză, consecințele erau evidente, susține Soviani. Acum, peneliștii se pare că se opun inițiativei PSD, de a scădea TVA-ul la zero pentru alimentele de bază, care ar putea avea efect, însă doar pe termen scurt.

„Ceea ce se încearcă acum, prin propunerile făcute de Guvern, TVA zero la alimente, este prea puțin și prea târziu întrucât aceste cauze nu umblă la problema reală, la scumpirea speculativă a prețurilor la energie, care s-au dus mult mai sus decât în alte țări europene.

Spre exemplu, până când guvernul nu va lua măsurile de piață pe care le are la îndemână, să înjumătățească prețurile la energie, orice măsură ar lua, chiar și TVA zero la alimente, nu va fi o măsură eficientă, pentru că, din păcate, ignorând presiunile inflaționiste care au apărut – toate guvernele din ultimii doi ani au fost complice cu aceste dereglări, s-a ajuns la o situație în care prețurile se modifică în ceea ce privește energia, chiar și bunurile de larg consum, așa cum nu am mai văzut în ultimii 18 ani. Nu am mai văzut să se modifice prețurile săptămânal la pompă, energie electrică sau gaze (…)

Astfel de măsuri sunt pompieristice din punctul meu de vedere. Ar putea avea un rezultat pe termen scurt, reducerea cu 9% a produselor de panificație, dar pe termen lung nu va ajuta la ceea ce Guvernul a indus în societate, în economie și chiar și cu efecte asupra clasei politice și anume, insecuritate, incertitudine financiară acum și incertitudine financiară în perioada următoare”, a mai precizat Soviani, pentru sursa citată.

Klaus Iohannis a numit trei premieri care au ignorat criza

Trei premieri a dat PNL în ultimii doi ani de zile, cu sprijinul lui Klaus Iohannis: Ludovic Orban, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă.

Actualul ministru, Virgil Popescu, a dat vina pe companiile private, însă acestea dețin doar 15% din piață. Cei mai mari jucători din piață sunt Hidroelectrica (32%) și Nuclearelectrica (18,93%), companii de stat.

În urma tensiunilor din guvern, AUR a oferit prima reacție oficială. În opinia formațiunii conservatoare, executivul Ciucă s-ar putea clătina puternic.

„Facturile la energie vor fi piatra de mormânt a actualei guvernări. Batjocura la adresa românilor trebuie să înceteze!”, a fost reacția partidului AUR pe Facebook, joi după-amiaza.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button