POLITICĂ

Cum a căzut Rusia în capcana SUA

Întrebat în contextul în care discuțiile prioritare s-au purtat între americani și ruși dacă situația de azi seamănă cu perioada Războiului Rece când SUA și URSS dominau prin sfere de influență lumea, Europa fiind în plan secund, H.D. Hartmann a sesizat totuși diferențe importante între 2022 și 1987 și chiar 1997 (valurile de aderare a statelor din Estul Europei la NATO).

El e de părere că dacă Federația Rusă consideră că a „scos din joc” Uniunea Europeană în dialogul ei cu SUA, a căzut într-o capcană întinsă chiar de Washington.

„Eu cred că SUA au lăsat Rusia să cadă în această capcană. În 1997 Uniunea Europeană nu era atât de puternică cum e azi. UE e un bloc economic care devine din ce în ce mai relevant dacă luăm în considerare faptul că reușește cu succes să blocheze în Mediterană și la Marea Neagră neo-otomanismul lui Recep Tayyip Erdogan. UE a făcut asta, nu SUA. (…) UE reușește să blocheze și să reducă influența malignă a Iranului. A reușit de data aceasta cu ajutor american, dar pe teritoriul țărilor europene, să blocheze și influența economică a Chinei. Nu vorbim de un bloc care în 1997 nu avea identitate. Ci de țări care se vede că aplică aceleași politici și au aceeași identitate europeană și chiar juridică.

Să nu uităm că România a primit o decizie a Curții de Justiție Europeană în care se spune că jucătorii au dreptul atunci când vorbim de interesele UE în România să ignore decizii ale CCR în România. S-a declarat o adevărată furtună, dar Poloniei i se spune la fel. Ungariei i se spune la fel”, spune Hartmann.

„Eu cred că SUA au lăsat Rusia să cadă în groapă. Au spus nu ați vrut să vină și UE la discuții, dar UE e acolo și avem raport de fraternitate. Orice decizie va lua SUA va fi luată după consultarea UE iar dacă UE spune că nu e de acord nu voi putea lua această decizie. Nu mai suntem în 1987 sau 1997. Suntem în 2022 când există alte blocuri economice, militare și de securitate. Aceasta e o problemă pe care Rusia va trebui să o rezolve”, a mai adăugat H.D. Hartmann.

Rusia a blocat lovitura de stat islamistă din Kazahstan. Hartmann: Nu e însă suficient să mă asigure că Armata rusă nu va face pace și prin București

Analistul a amintit totuși că rușii și-au demonstrat capacitatea odată cu criza din Kazahstan când au reușit să rezolve foarte bine situația, unde revoluția populației a fost furată de o lovitură de stat dată de către militanți islamiști veniți din Afganistan, Pakistan și alte regiuni islamiste.

Rusia a dovedit că în Kazahstan a fost în stare să pacifice, dar asta nu e de ajuns să mă asigure pe mine în Europa că nu mă trezesc cu Armata rusă că face pace pe aici prin București sau prin Budapesta sau Varșovia. Pentru că și noi vom avea manifestații de nemulțumire și oameni care stau pe stradă. Dar e dreptul democratic să protestezi”, a conchis H.D. Hartmann.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button