POLITICĂ

Atac cibernetic masiv: SRI, făcut praf în Ucraina

Ucraina a fost supusă unui „atac cibernetic masiv” care a afectat mai multe site-uri guvernamentale din Ucraina, inclusiv site-ul Ministerului de Externe, după cum a anunțat un purtător de cuvânt al instituției. De șapte ani, conform unei decizii NATO, responsabilul cu protecția cibernetică a Ucrainei este țara noastră, prin SRI, notează Bogdan Tiberiu Iacob pentru Inpolitics.

„Ca urmare a unui atac cibernetic masiv, site-urile web ale Ministerului Afacerilor Externe şi ale unui număr de alte agenţii guvernamentale sunt temporar indisponibile. Specialiştii noştri lucrează deja la restabilirea activităţii sistemelor IT, iar poliţia cibernetică a deschis o anchetă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe. Întrebat dacă Rusia se află în spatele atacului, purtătorul de cuvânt a spus, conform Mediafax: „Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar există un lung istoric de atacuri ruseşti împotriva Ucrainei”.
Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a condamnat atacul, afirmând că „nu are nicio dovadă despre cine este responsabil”, dar că „ne putem imagina cine se află în spatele acestuia”.

El a adăugat că a fost convocată o reuniune de urgenţă a UE pentru a reacţiona.

Dacă la nivelul UE se convoacă o reuniune de urgență pe marginea atacului cibernetic din Ucraina, probabil ar trebui ca și CSAT să se întrunească la fel de urgent, încă mai înaintea reuniunii europene.

Motivul e foarte simplu: la summitul NATO din Țara Galilor, în 2015, România a fost însărcinată ca principal responsabil cu protecția cibernetică a Ucrainei, prin SRI. Decizia fusese luată de înalții oficiali ai NATO după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, ceea ce a condus și la repetate atacuri informatice împotriva Ucrainei. Pentru gestionarea problemei, România primise și suma de un milion de euro de la mai multe state NATO.

Faptul că România a ajuns să răspundă de protecția cibernetică a Ucrainei a fost, în ultimii ani, motiv de mare mîndrie pentru Klaus Iohannis și SRI.
La șapte ani de la primirea onorantei sarcini, pare că protecția livrată de România vecinilor ucraineni nu prea funcționează.

Cineva ar trebui, în mod firesc, să livreze niște explicații. Situația s-ar putea complica pentru România pentru că, dincolo de incapacitatea protejării Ucrainei, SRI ar trebui să poată măcar furniza informații despre atacatori. Delicată problemă, dacă va fi vorba de Rusia.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

1 comentariu

Comentează

Back to top button
%d blogeri au apreciat: