OPINII

Polițiștii ucid, beau și merg la prostituate, Bode doarme pe bancheta din spate

Cu cașcheta îndesată bine pe cap, nu care cumva să-i ude ploaia și să le crească și alți neuroni în afara celor doi regulamentari, mulți dintre polițiștii din România par demni urmași ai milițienilor de odinioară, când, zicea un banc, unitatea de măsură a prostiei era țianul, iar mili-țienii, fiindcă erau cei mai proști, aveau de câteva mii de ori mai puțin decât un țian. 

Dar unii dintre polițiștii de azi nu sunt doar proști, sunt și ticăloși, iar ticăloșia lor începe să afecteze tot mai mult societatea. Cel puțin în ultimele săptămâni, parcă s-ar fi dat concurs de ticăloșie la poliție și ies agenții, care mai de care, să demonstreze că-s unii mai ticăloși ca alții.

La Poiana Sibiului, șeful de post era un fel de divinitate locală, căreia localnicii trebuiau să-i aducă ofrande – adică, pe românește, mită – ca să-i scape de plângeri sau să le soluționeze cererile. Individul este cercetat, în ordinea numerelor de pe tricou, pentru: tortură, privare de libertate, şantaj, furt, luare de mită şi abuz în serviciu, uzurpare a funcţiei, purtare abuzivă şi fals intelectual, conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului (cu o alcoolemie vecină cu coma alcoolică – 2,93 g/l alcool pur în sânge), șantaj și multe alte, adică suficiente capete de acuzare cât să-și petreacă tot restul zilelor după gratii, într-o țară normală, unde pedepsele se cumulează și nu se contopesc, ca la noi.

La Bolintin, oamenii au ieșit, disperați, în stradă, după ce șmecherii care terorizează localitatea au comis o crimă. Este doar apogeul unei lungi serii de fărădelegi, comise sub privirile binevoitoare ale polițiștilor locali, care, deși plângerile s-au acumulat ani de zile, nu au luat niciodată măsuri pentru stoparea unor asemenea fapte. Și, cum zice vechiul proverb adaptat „Dacă-i dai nas lui Pardaillan, ți se suie pe divan”, era firesc ca într-o zi pardalienii locali, simțind că miliția locală e mai blândă cu ei ca un mielușel, să treacă, de la bătăi, furturi și jafuri, la crimă.

În București, un june angajat în Poliție „din sursă externă” (adică, pe „pile”, ce s-o mai dăm după cireș) a avut impresia că, dacă se suie la volan e un fel de Superman corcit cu băieții ăia din „Furios și iute”, așa că a mers prin oraș cu o viteză de raliu, fără să pornească și semnalele acustice. Poate că dacă ar fi auzit sirena, fetițele pe care bizonul în uniformă le-a zdrobit, s-ar fi oprit pe loc.

Așa însă, au continuat să meargă pe trecere, convinse că vor avea timp să traverseze, fără să estimeze că polițaiul gonește ca un nebun. Iar când o auzi pe purtătoarea de cuvânt a Poliției, la ore bune după accident, că nu știe încă dacă ucigașul era sau nu în misiune, ba mai vine și șeful Poliției Capitalei, faimosul Berechet, să anunțe că polițiștii aflați în timpul programului se află mereu în misiune (probabil și chiar și când merg la budă, ei nu fac pipilică, ci execută o misiune tactică de luptă!), parcă începi să bănuiești că deja a început mușamalizarea accidentului, parcă începi să te întrebi la ordinele cărui șmecher de teama lui Gabriel „Izmană” Oprea se grăbea, de fapt, polițistul vitezoman.

Și, colac peste pupăză, un polițai din Buzău s-a decis, probabil, să nu rămână mai prejos decât colegii lui, așa că mai întâi, pe 12 ianuarie, s-a drogat bine, s-a dus la prostituate îmbrăcat în uniformă (altminteri n-o fi avut curaj, vorba lui nenea Iancu) și, după ce fata a prestat, el a refuzat să o plătească. Normal, prestatoarea a făcut scandal că organul, după ce s-a simțit bine, n-a cotizat, dar nimeni nu s-a grăbit să-l bage pe ipochimen la zdup, așa că la nici trei zile de la incident s-a îmbătat bine – cred că i se terminaseră drogurile de-a dat-o pe drojdeală! – s-a suit la volan și a luat la rând mașinile care au avut proasta inspirație să-i iasă în față, tamponându-le ca-n filmele cu James Bond. Bine că de data asta l-au oprit, căci cine știe, zevzecul era în stare să intre drogat și beat cu mașina și-n centrala de la Cernavodă, de ne pomeneam și cu un Cernobîl 2.0!

Ei, și după seria asta de isprăvi pentru care polițaii respectivi ar fi fost primiți și-n mafie, ați văzut pe cineva tras la răspundere? Ați văzut pe cineva din șefimea Ministerului de Interne dându-și demisia de onoare? L-ați auzit măcar pe ministrul Bode ieșind să-și ceară scuze și să promită că asemenea fapte penale nu se vor mai repeta sub mandatul lui? Nu, și nici nu veți auzi. Nu de alta, dar cred că Bode doarme încă pe bancheta din spate și, până nu intră iarăși șoferul lui pe contrasens într-o altă mașină, ca acum un an și jumătate, nici n-o să se trezească, să vadă ce se întâmplă în România sub mandatul lui de „siguranță și încredere”.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button