ACTUALITATE

Ungaria oprește creșterea dobânzilor și a ratelor populației în urma inflației

30 de miliarde de forinţi (84,5 milioane euro) vor rămâne la familiile din Ungaria datorită limitării dobânzilor, a declarat ministrul finanţelor, Mihály Varga, într-o postare video publicată duminică pe pagina sa de socializare conform agenției maghiare de știri MTI.

Ministrul a subliniat că guvernul depune eforturi pentru a proteja familiile maghiare faţă de creşterea preţurilor care se manifestă în lume. Politica de reducere a cheltuielilor de întreţinere îi apără împotriva creşterii fulgerătoare a preţurilor la energie la nivel mondial, de aceea au fost fixate preţurile şi la carburanţi.

El a adăugat că inflaţia a afectat însă şi dobânzile bancare. Datorită creşterii acestora, rata lunară a unui credit ipotecar mediu, cu rată variabilă, pentru persoane fizice poate creşte cu până la 23%, cu 11 000 de forinţi (31 euro).

Mihály Varga a evidenţiat faptul că familiile vor fi protejate de această cheltuială suplimentară prin introducerea limitării dobânzilor la creditele pentru persoane fizice, pentru primul semestru al acestui an. Dobânzile au fost fixate la nivelul din data de 27 octombrie 2021. Potrivit evidenţelor, aproape o jumătate de milion de familii pot profita de această oportunitate, astfel ele vor plăti în total cu 30 de miliarde de forinţi mai puţin, datorită limitării dobânzilor, a spus el.

“În 2022, vom continua să lucrăm pentru a îndepărta epidemia, pentru a apăra familiile de efectele economice ale pandemiei şi pentru a menţine avantajul obţinut în relansarea economiei ungare”, a spus ministrul.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button