ACTUALITATE

Xi Jinping avertizează: „O confruntare mondială va avea consecinţe catastrofale”

Preşedintele chinez Xi Jinping avertizează luni că o confruntare mondială între marile puteri ar putea avea ”consecinţe catastrofale”, într-un discurs adresat Forumului Economic Mondială (WEF) de la Davos, în Elveţia, relatează AFP.

Forumul de la Davos, considerat mult timp locul ultim de întâlnire al mediilor de afaceri cu oficiali politci şi societatea civilă, are loc online, din cauza pandemiei covid-19.

Numărul unu chinez a făcut senzaţie la Davos, în 2017, unde a pledat, în mod neaşteptat, în favoarea liberului-schimb şi mondializării, în contextul instalării la putere a lui Donald Trump în Statele Unite, care alimenta temeri cu privire la protecţionism.

Xi Jinping s-a prezentat din nou, luni, ca apărătorul multiralismului şi a avertizat cu privire la tensiuni la nivel mondial.

”Istoria a dovedit în repetate rânduri că o confruntare nu rezolvă problemele. Ea nu are decât consecinţe catastrofale”, a subliniat Xi Jinping, potrivit textului oficial al alocuţiunii sale.

Cel mai puternic om de la Beijing nu şi-amenţionat marele rival american.

”Lumea noastră de azi este departe de a fi liniştită. Retoricile care aţâţă ura şi prejudecăţile abundă”, a subliniat X Jinping, fără să facă alte precizări.

China, prma putere comercială mondială, promovează din nou acorduri regionale de liber-schimb şi iniţiază noi ”drumuri ale mătăsii” pe continentul asiatic.

Ea este acuzată însă de către Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite – principalii săi doi parteneri comerciali – de faptul că a recurs la dumping, la măsuri protecţioniste care penalizează produse importate şi de faptul că restrânge accesul întreprinderilor străine.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button