POLITICĂ

Armata R. Moldova e „nepregătită, subfinanțată și cu armament învechit”

Fostul ministrul al Apărării din R.Moldova, Anatol Șalaru, accentuează necesitatea întăririi armatei. Într-un mesaj publicat pe Facebook, ex-ministrul menționează că sistemul de securitate din R. Moldova este nepregătit, cu armament învechit, dar și cu o neutralitate șubredă, iar tot ce putem face acum e să ne rugăm să nu înceapă un război.

„Estul Europei se transformă ușor, ușor într-un butoi cu pulbere nu doar al bătrânului continent ci al întregului sistem internațional. Din păcate, Republica Moldova este, din nou, „prinsă” pe picior greșit, iar anii de subfinanțare a Armatei Naționale, ca și a întregului sistem de securitate, își arată efectele. Suntem nepregătiți, cu armament învechit, cu o neutralitate șubredă, cu trupe străine pe teritoriul nostru și tot ce putem face la acest moment este sa ne rugăm să nu înceapă un război în epicentrul căruia am ajunge mai devreme sau mai târziu. În contextul în care noile tehnologii dictează modul de ducere a războiului și mai toate țările din regiune investesc masiv în apărare doar patriotismul și dedicația ofițerilor noștri sunt insuficiente”, scrie Anatol Șalaru.

În acest sens, Anatol Șalaru sugerează conducerii statului să aloce resurse pentru întărirea sistemului național de apărare și Armatei Naționale.

„Cu siguranță, Maia Sandu și actuala guvernare nu puteau recupera într-un an tot ce nu s-a făcut în 30 de ani, dar, totuși, o nouă strategie de securitate și alocarea de resurse peste ce s-a oferit acum era necesară. Puține sunt țările care pot face față Rusiei însă o armată pregătită și bine echipata ar mări costurile agresorului în caz de invazie. Traversăm o criză economică majoră, dictată de prețurile mari la energie și gaze iar sprijinirea populației este necesară, dar apărarea națională nu este mai prejos. Cât mai este timp trebuie alocate resurse pentru întărirea sistemului național de apărare și mai ales întărirea Armatei Naționale. Dacă nu ne vom hrăni propria armată riscăm să hrănim armata lui Putin”, a conchis ex-ministrul.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button