JUSTITIE

Prejudiciul produs de ”banda lui Vanghelie” în noul dosar: 50 de milioane de euro

Marian Vanghelie, fostul primar PSD al Sectorului 5, a fost reținut joi seara de DNA, pentru 24 de ore, într-un nou caz de corupție în care e acuzat că a păgubit statul român cu 256 de milioane de lei (peste 50 de milioane de euro). Vanghelie va fi prezentat vineri judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Într-un comunicat al DNA se menționează că e vorba de un dosar de trafic de influență, constituire de grup infracțional organizat și instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. În total, au fost reținute 13 persoane – banda cu care Marian Vanghelie a devalizat bugetul public.

Printre cei reținuți, alături de Marian Vanghelie, se numără:

  • Paul Vanghelie, fratele fostului primar al Sectorului 5;
  • Marian Leonard Petre, fostul director general al SC Economat Sector 5 SRL;
  • Marian Lupașcu, fostul director general al SC Amenajare Edilitară și Salubrizare SA.

Un capsator de 2,59 lei era cumpărat de Economat Sectorul 5, de la firmele lui Vanghelie, cu 81,6 lei!

Faptele pentru care e învinuit Marian Vanghelie s-ar fi petrecut în perioada 2018-2020, când acesta deja nu mai era primar la Sectorul 5, ocupând doar funcția de consilier local.
În total, urmărirea penală din acest dosar vizează 22 de persoane: funcționari publici, directori din instituțiile care țin de Primăria Sectorului 5 și Consiliului Local. Toți sunt acuzați de infracțiuni de corupție sau asimilate corupției. Aceștia au fost implicați în achiziții ilegale și supraevaluate efectuate de SC Economat Sectorul 5.

Conform procurorilor, grupul infracțional organizat de Marian Vanghelie prejudicia bugetul SC Economat Sectorul 5, care provenea din bani publici, banii intrând în conturile firmelor controlate de fostul primar.

Schema era simplă, se cumpărau produse alimentare și nealimentare de la societățile controlate de cei acuzați la prețuri mult supraevaluate. Gama lucrurilor achiziționate cu banii primăriei de la firmele lui Vanghelie era incredibil de variată, de la patinoare artificiale și tarabe până la bomboane, cântare și măști FFP2.

Firmele interpușilor lui Vanghelie achiziționau produsele la preț normal, apoi le revindeau la suprapreț Economatului finanțat din bani publici. Spre exemplu, un capsator care pe piață costă 2 lei și 59 de bani a fost achiziționat de Economat Sectorul 5 de la firmele interpușilor lui Vanghelie cu 81 de lei și 60 de bani.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button