POLITICĂ

Firea anunță că și-a înghețat doctoratul de teamă să nu fie acuzată de plagiat

Prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea a anunțat, marți seară, în contextul acuzațiilor de plagiat aduse premierului că și ea a început o lucrare de doctorat însă și-a înghețat-o de teamă să nu fie acuzată că a copiat.

„Eu mă bucur că mi-am înghețat doctoratul la ASE înainte să întru în politică pentru că altfel… Am spus: ‘Intru în politică și nu este normal să se considere că am preluat vreun paragraf. Mai bine îl îngheț’.

(…) Normal că nu este bine să preiei ceva ce nu-ți aparține, fără să citezi. Normal că nu putem încuraja așa ceva, mai ales că sunt tinerii care ne privesc acum, elevii. Putem să le spunem că e bine să copiați? Nu e bine, am și eu copii!”, a declarat Firea la Antena 3.

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat analizarea lucrării sale de doctorat, susținută în 2003, intitulată „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, de către Comisia de etică a Universității Naționale de Apărare (UNAp), instituția organizatoare de studii de doctorat în care s-a susținut teza.

Potrivit premierului, alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiență personală acumulată în misiunile internaționale la care a participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002).

„Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiență acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, această constituindu-se, în mod evident, contribuția originală proprie unei teze de doctorat corect elaborată”, adaugă Ciucă.

Șeful Executivului subliniază că în calitate de militar, indiferent de poziția pe care a fost încadrat, și-a îndeplinit întotdeauna atribuțiile, „respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române”.

„În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționată cel puțîn într-un loc sursă bibliografică. Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit și de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme și formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen „pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitică – unde semantică trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, afirmă Ciucă.

El menționează că din anul 2003, după susținere, teza să de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională.

„Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificare a acesteia de către Comisia de etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC n.r. 5229/2020 din 17 august 2020. În măsură în care vor mai există semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită să solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Științe politice, studii de securitate, științe militare, informații și ordine publică”, mai afirmă Ciucă.

Într-o anchetă publicată de pressone.ro se susține că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțîn 42 de pagini din totalul de 138.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button