DIASPORA

R. Moldova riscă să înghețe. Gazprom amenință că taie gazul

DEPENDENȚĂ ENERGETICĂ

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susțin joi, 19 ianuarie, o conferință de presă privind situația din domeniul energetic.

Vreau să vă informez că ieri Gazprom a trimis o scrisoare către Moldovagaz că intenționează să sisteze livrările de gaze către R. Moldova. Suntem înștiințați că există riscuri să rămânem fără gaz. Moldovagaz nu a găsit soluții pentru a achita plata. (…) Guvernul consideră că există un risc real, la 13:00 se va întruni CSE. La 15:00 va avea loc ședința Guvernului, după ședință vom informa despre deciziile luate. Poziția mea la CSE va fi de a solicita Parlamentului instituirea stării de urgență, mâine voi merge la Parlament pentru a cere acest lucru, voi convoca CSE pentru a identifica soluții. Reamintim că preocuparea principală a guvernului este să ajute familiile și gospodăriile casnice pe perioada rece a anului ”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

„Guvernul și-a onorat fiecare punct din protocolul semnat cu Gazprom la Sankt-Petersburg. Conform contractului, Moldovagaz urma să achite costul integral al consumului pentru decembrie și acesta a fost achitat până pe 14 ianuarie. Până pe 20 ianuarie Moldovagaz trebuie să achite avansul total de 63 de milioane de dolari concernului rus Gazprom”, a declarat Andrei Spînu.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button