POLITICĂ

Daniel Ghiţă: Rareș Bogdan uită că a crescut în „puful nomenclaturii roșii”

Daniel Ghiţă scrie, pe Facebook, că liderul liberal Rareş Bogdan, care foloseşte permanent sintagma „ciuma roşie” când se referă la PSD, a fost el însuşi un beneficiar al privilegiilor nomenclaturii comuniste.

Ghiţă scrie şi despre afacerile în care Bogdan a fost implicat.

“Rareș Bogdan, de la origini la obiceiuri ale „ciumei roșii”

Noua stea a PNL, „number one” Rareș Bogdan, face mare tapaj cu „ciuma roșie” reprezentată de PSD, uitând că a crescut în puful nomenclaturii roșii, că s-a lansat în afaceri cu fii și nepoți ai unor foști șefi din Miliție și din PCR și că și-a umplut teșchereaua prin metoda pe care le-o impută baronilor PSD: afaceri cu statul. În timpul guvernării „patrulaterului roșu” (1992-1996), tatăl său Ioan Bogdan, a fost lider și consilier local PDSR (antecesorul PSD) în orașul natal Ocna Mureș, fiind omul de încredere al prefectului și președintelui județean al partidului, avocatul Ioan Rus. Tot în perioada respectivă, tatăl lui Rareș Bogdan a fost uns, pe criterii politice, director al Combinatului de produse sodice din Ocna Mureș (UPSOM), cel mai mare producător de sodă calcinată din România, unde a deținut anterior funcția de inginer mecanic șef. Și, tot în perioada respectivă, a debutat în afaceri Rareș Bogdan, prin căpușarea combinatului condus de tatăl său.

În 1993, după absolvirea liceului, la vârsta de 19 ani, a fost înființată firma SC Horalon SRL Ocna Mureș, la care Rareș Bogdan avea calitatea de asociat unic, iar tatăl său avea calitatea de administrator. Firma avea drept obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor chimice.

Foști lideri sindicali de la UPSOM îl acuză pe directorul Ioan Bogdan că ar fi căpușat și apoi falimentat combinatul, care a fost vândut la fier vechi în final. În opinia lor, tatăl lui Rareș Bogdan a lăsat pe drumuri mii de oameni, nenorocind un oraș și 27 de sate care depindeau de combinat.

După absolvirea facultății la Cluj-Napoca, Rareș Bogdan a intrat în afaceri cu Rareș Rusu, fiul ultimului șef al Miliției Județene Cluj, Stoian Rusu, implicat în represiunea manifestanților anticeaușiști din Cluj-Napoca în data de 21 decembrie 1989, care a fost numit ulterior primul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne (UM0215) și a fost avansat la gradul de general.

După 2000 Rareș Bogdan a intrat în afaceri cu Mihai Moga, nepotul ultimului prim-secretar PCR al județului Cluj, Ioachim Moga, condamnat definitiv pentru represiunea din 21 decembrie 1989 de la Cluj-Napoca. Tot în perioada respectivă, Rareș Bogdan a intrat în afaceri cu Sorin Dan, un protejat al ministrului de interne Ioan Rus, care a acaparat în condiții dubioase Combinatul de mobilă Libertatea din Cluj-Napoca și fabrica de parchet din Satu Mare.

Simptomatic este, potrivit unor dezvăluiri recente ale jurnalistei Sorina Matei, că firmele lui Rareș Bogdan au încasat în ultimii12 ani aproape 1,5 milioane de euro din bani publici, respectiv din contracte încheiate cu companii sau instituții de stat: Autoritatea de Supraveghere Financiară – 308.000; Romgaz – 280.000; Transgaz – 263.673 euro; Primăria Cluj-Napoca – 177.000 euro; Hidroelectrica – 110.000 euro; Electrica Transilvania Nord – 10.000 euro; ANAF Cluj – 35.000 euro; Spitalul Regional de Urgență Cluj – 30.000 euro; Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest – 27.000 euro; Universitatea Babeș Bolyai – 127.000 euro; Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – 23.000 euro; Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară – 5411 euro; ș.a.

Cel mai substanțial contract a fost încheiat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară în perioada în care președinte al acestei instituții a fost Angela Toncescu, care a fost arestată și condamnată pentru fapte de corupție. Un contract substanțial a fost încheiat și cu Transgaz, unde a fost director general Florin Muntean, liderul PDL Mediaș și apoi al PDL Sibiu, cunoscut drept cel mai bun prieten din armată și din facultate al lui Vasile Blaga, actualul coleg de listă al lui Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan a fost nașul de căsătorie al lui Florin Muntean junior, fiul fostului director general de la Transgaz, care a avut o nuntă de lux la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca. Un contract substanțial a fost încheiat și cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în timp ce era primar Sorin Apostu, care a fost arestat și condamnat pentru fapte de corupție. Pentru bani, Rareș Bogdan nu a pregetat să dea mâna cu politicieni și lideri din toate partidele importante; Ioan Rus și Aurelia Cristea de la PSD, Sorin Apostu, Emil Boc și Vlasile Blaga de la PDL, Marius Nicoară, Crin Antonescu și Klaus Iohannis de la PNL” citat Cotidianul.ro.

Elitele care vă conduc și reprezintă la Brussel!

Uitasem, s-au eliminat pensiile speciale? Iar RaresRujRoz o să salveze TOATĂ România, cum a salvat UPSOM! Nihil Sine Deo!”, scrie Daniel Ghiţă.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button