POLITICĂ

Guvernarea PAS și-a dovedit falimentul: Stare de urgență în energie

Parlamentul Republicii Moldova a decis astăzi instituirea stării de urgenţă în energie pe o perioadă de 60 de zile în încercarea de a evita suspendarea livrărilor de gaze de către concernul rus GAZPROM, care a solicitat ultimativ plata pentru gazele consumate în luna ianuarie.

Guvernarea PAS și-a dovedit FALIMENTUL

Premierul Natalia Gavriliţa a menţionat că instituirea stării de urgenţă era necesară în situaţia în care MOLDOVA GAZ şi GAZPROM nu au ajuns la un compromis, iar MOLDOVA GAZ nu dispune de banii necesari pentru a satisface pretenţiile financiare ale gigantului rus. Totodată, ea a menţionat că GAZPROM a solicitat doar în această iarnă plata în avans, chiar dacă prevederile respective ale contractului sunt valabile de mai mulţi ani.

Potrivit hotărârii parlamentului, în perioada stării de urgenţă, Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale, care va dobândi prerogative suplimentare, va da dreptul să dispună raţionalizarea consumului de gaz, să instituie rapide de colectare a plăţilor şi să instituie un regim special de procurare a gazelor naturale.

Opoziţia pro-rusă nu a susţinut propunerea premierului, acuzând guvernul că a negociat prost contractul cu GAZPROM. Pe de altă parte, deputaţii majorităţii parlamentare au sugerat că acţiunile GAZPROM, inclusiv condiţiile financiare ale noului contract de livrare a gazului sunt de natură politică.

Republica Moldova a mai trecut printr-o situaţie similară în toamna anului trecut, când, din cauza întârzierii unor plăţi, GAZPROM a redus presiunea din conducte.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button