ECONOMIE

Sindicaliștii de la ALRO protestează în fața Ministerului Energiei

Sindicaliștii de la ALRO protestează în fața Ministerul Energiei față de creșterea prețurilor la energie, care au determinat societatea să își reducă activitatea.

Pe data de 27 decembrie, conducerea ALRO a transmis decizia de a închide trei din cele cinci hale de electroliză, ceea ce înseamnă reducerea capacităţii de producere a aluminiului primar cu aproximativ 60%, pe fondul crizei energetice, iar pe 6 ianuarie a avut loc și un protest cu sute de salariaţi în fața prefecturii locale.

Sindicatele din energie și din minerit spun că explozia facturilor este urmarea luptei politicienilor cu energia clasică, fără a pune nimic în loc, arată, într-o scrisoare deschisă adresată autorităților Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate “Univers” și Federația Națională Mine Energie. Între 2008-2022 s-au închis zeci de capacități de producție fără să se pună nimic în loc. „S-a închis energia pe carbune, care funcționează în baza curbei de sarcină și s-a pus în loc energie regenerabilă, pe care o ai sau nu, în funcție de vânt și soare. Azi am ajuns importator net de energie. Tot ce exportăm este energie care nu trebuie nimănui, în golul curbei de sarcină, cu câțiva euro/MWh. Importăm însă la vârf, cu sute de euro/MWh”, arăta recent o scrisoare deschisă a sindicatelor.

„Politicienii, în frunte cu Președintele, și-au trecut în programe combaterea schimbărilor climatice. La fel în toată Europa. Facturi de mii de lei se suprapun peste dispariția iminentă a zeci de mii de locuri de munca in anul 2022. Inceputul l-au făcut ALRO și AZOMURES, dar vedem și covrigarii cu 4 angajați care au primit factură de 15.000 de lei lunar”, au mai spus sindicaliștii.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button