EXTERNE

Britanicii îi avertizează pe ruși că vor pierde în Ucraina așa cum au pierdut în Afghanistan

Secretarul de externe britanic Liz Truss a spus că Vladimir Putin trebuie „să facă pasul în spate în privința Ucrainei înainte să comită o greșeală strategică uriașă”, informează The Guardian. Potrivit oficialului britanic, obiectivul regimurilor autocrate, ca cele din Rusia și China, este să exporte dictatura peste tot, iar „lumea liberă” trebuie să se opună acestor „agresori globali”.

În discursul pe care l-a susținut în Australia, Liz Truss, ministru de externe în guvernul condus de premierul Boris Johnson, a pus conflictul din Ucraina în contextul unei dispute globale a statelor liberale cu cele autoritare. Aceasta i-a avertizat vineri pe preşedinţii Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin, respectiv Xi Jinping, că aliaţii săi vor face front comun pentru democraţie, împotriva dictaturilor.

Truss a apreciat că dictaturile sunt acum mai încrezătoare decât au fost vreodată după sfârşitul Războiului Rece, iar britanicii şi aliaţii lor din „lumea liberă” trebuie să reacţioneze împreună la ameninţările globale, să îşi întărească legăturile cu democraţiile din regiunea indo-pacifică şi „să se opună agresorilor globali” care fac uz de dependenţa economică pentru a-şi atinge obiectivele, scrie Agerpres.

Comentează

Back to top button