POLITICĂ

Generalul (r) Ștefan Dănilă: Anunțul lui Macron iese din uzanțele diplomatice normale

Anunțul făcut de Președintele Macron este conform cu cele exprimate în Declarația finală de la Bruxelles, din iulie, anul trecut, dar iese din uzanțele diplomatice normale. Acordul sau disponibilitatea de a trimite trupe în România ar fi trebuit să fie urmare a unui demers al statului român sau urmare a unei decizii a Consiliului Nord-Atlantic (NAC).

Pe de altă parte, dacă ne amintim că doamna Simona Cojocaru, secretar de stat în MApN tocmai a fost decorată de Ambasada Franței, iar doamna secretar de stat este membru al comisiei interministeriale care elaborează actele tehnice privind staționarea unor forțe străine în țara noastră, putem să deducem că acțiunile tehnice deja s-au finalizat, iar președintele francez a fost cel care a asumat declarația politică, întrucât Franța trimite trupele, afirmă generalul (r) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major al Armatei, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.

Anunțul este, în primul rând, unul politic. Să ținem cont și de faptul că președintele Macron este în prag de campanie electorală.(…)Este un anunț politic, prin care s-a dorit să fie puse în ofsaid mai multe capitale occidentale. Macron dorește să le arate britanicilor că responsabilitatea asumată de aceștia prin Strategia lor de apărare, de a apăra Europa, nu este necesară, întrucât UE se poate apăra singură.

Este momentul pentru Macron să insiste pentru crearea Armatei Europeane. Franța dorește să arate că este cea mai mare putere militară din UE, iar în acest moment, să nu uităm că Franța are președinția Consiliului UE, mai afirmă Dănilă.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button