ECONOMIE

Guvernul Ciucă îl copie pe Cîțu și împrumută încă 2,1 miliarde de dolari

Guvernul a împrumutat 2,1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni derulate pe piețele externe. Astfel, prin vânzarea de titluri pe 5 ani a atras 1,35 miliarde de dolari cu o dobândă de 3,1%, iar prin vânzarea de titluri pe 10 ani suma de 750 milioane de dolari, cu o dobândă de 2,68%.

Guvernul a împrumutat 2,1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni derulate pe piețele externe. Astfel, prin vânzarea de titluri pe 5 ani a atras 1,35 miliarde de dolari, iar prin vânzarea de titluri pe 10 ani suma de 750 milioane de dolari.

În cadrul acestei emisiuni, Guvernul a oferit investitorilor și posibilitatea să preschimbe, cu noi titluri pe 10 ani obligațiuni mai vechi, din 3 emisiuni anterioare, scadente în februarie 2022, august 2023 și ianuarie 2024. Suma aferentă refinanțărilor este de 310 milioane de dolari, prin intermediul emisiunii pe 10 ani, ceea ce urcă totalul împrumuturilor pentru obligațiunile pe 10 ani la 1,06 miliarde dolari, iar suma totală contractată, inclusiv refinanțările, la 2,41 miliarde dolari.Potrivit Bloomberg, obligațiunile pe 5 ani au fost cotate la T+150 de puncte de bază (T fiind titlurile pe 5 ani ale Trezoreriei SUA, cotate miercuri la 1,61%), iar cele pe 10 ani la T+185 puncte de bază (T fiind titlurile Trezoreriei SUA pe 10 ani, cotate miercuri la 1,83%). Subscrierile finale s-au situat la 4,6 miliarde de dolari. Potrivit unor informații transmise de Ministerul Finanțelor anterior, limita maximă pentru emisiunile de obligațiuni, împrumut nou plus refinanțare de bonduri scadente în 2022, 2023 și 2024, a fost stabilită la 2,5 miliarde de dolari. Asta nu înseamnă că va fi atinsă, dar nu poate fi depășită. Statul are limite foarte stricte în comunicarea de informații referitoare la emisiunile de obligațiuni aflate în derulare pe piețele internaționale.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial este o etapă a procedurii de emisiune și anunță limita maximă a împrumutului vizat. Emisiunea este administrată de către Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, HSBC Continental Europe, ING Bank N.V., J.P. Morgan AG și Société Générale. O mare parte din suma pe care statul o împrumută acum, de 2,1 miliarde de dolari, va fi destinată plății unor obligațiuni care ajung la scadență pe 7 februarie 2022. Suma de plată din februarie anul acesta, de 2,02 miliarde de dolari, este parte a unui împorumut luat de stat în 2012. Suma care va rămâne de plată pe 7 februarie va depinde și de măsura în care investitorii cu astfel de titluri au decis să acceseze oferta de refinanțare înaintată astăzi de Guvern.Este prima ieşire pe pieţele externe din acest an.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button