OPINIIPOLITICĂ

Ion Cristoiu: România nu mai are diplomație! Aducerea trupelor franceze pe teritoriul țării nu ne ajută cu nimic

Ion Cristoiu comentează cu amară ironie reacția conducerii statului la decizia SUA și Franței de a lua în considerare trimiterea de trupe în România

Ion Cristoiu consideră, în intervenția zilnică de pe vlogul său că reacția autorităților românești nu poate fi calificată decât ca un ”mare dispreț pentru români”.

Este inacceptabil, consideră Cristoiu, ca autoritățile să nu comunice cu societatea românească decizii grave, cum este aceea a suplimentării prezenței militare străine pe teritoriul României. Practic, românii de rând au aflat de la americani și de la francezi ceea ce trebuia să li se comunice de către autoritățile statului român.

Iar reacția autorităților, consideră Cristoiu, ar fi comică dacă nu ar fi dramatică. Oficialii români nu au comunicat cetățenilor informația, eventual cu detalii, ci s-au limitat în a transmite ”saluturi călduroase” lui Macron și Biden, pentru decizia acestora.

Cristoiu se întreabă de ce am mai avea nevoie de un Minister al Afacerilor Externe din moment ce România nu mai are politică externă ci se mulțumește să reacționeze pe Twitter. Un restaurant în sediul actualului Minister de Externe ar fi mai util țării decât ministerul.

O altă întrebare este aceea: de ce România ar trebui să se bucure că există posibilitatea creșterii prezenței militare americane și venirii de trupe franceze pe teritoriul României? Cu ce ajută, se întreabă Cristoiu, o astfel de decizie, rezolvarea crizei din Ucraina?

”Rusia are treabă cu Ucraina, nu cu România”, spune Cristoiu.

Am fi putut, spune Cristoiu, să mulțumim călduros francezilor dacă în loc de trupe ne-ar fi trimis curent electric, gaze naturale, materiale de construcție pentru autostrăzi, toalete publice mobile sau chiar și brânză franțuzească. Ar fi fost mai utile românilor decât promisiunea prezenței militare.

Într-un interviu cu jurnalista franceză de origine română, Marcela Feraru, în a doua parte a episodului său de vlog, Cristoiu a încercat să afle substraturile declarației lui Macron. Macron se află în campanie electorală, a explicat Marcela Feraru. Iar declarațiile precum cea cu privire la o eventuală trimitere de trupe în estul Europei, sunt menite să arate în primul rând națiunii franceze că țara lor nu și-a pierdut relevanța internațională și că redevine un actor influent în estul Europei.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button