POLITICĂ

Plagiatorul Ciucă riscă să piardă și gradul de General

Emilia Șercan, jurnalista care a devoalat o serie de elemente ce relevă că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este plagiată într-o proporție covârșitoare, puncta pe 18 ianuarie, în emisiunea „Bună, România!” de la B1TV, un alt detaliu incomod pentru șeful Guvernului. Mai precis, cu scopul de a fenta un examen dificil, Nicolae Ciucă ar fi optat pentru susținerea unei teze de doctorat în vederea obținerii gradului de general. Astfel, în ipoteza în care se va confirma că doctoratul cu pricina este plagiat, Ciucă ar trebui cel puțin degradat militar. 

Întrebare: La ce i-a folosit acest doctorat?  

Emilia Șercan: În sistemul militar doctoratul a fost inclus în anul 2001 ca modalitate de avansare în carieră. În Ghidul Carierei Militare, care a fost adoptat în 2001, a fost inclusă o prevedere care spunea că pentru a deveni general, dacă ai un titlu de doctor nu mai dai un examen care era destul de dificil. Foarte multe persoane din Armată au preferat mai degrabă să obțină un titlu de doctor decât să dea acel examen pentru a obține gradul de general. Domnul Ciucă în momentul în care a susținut doctoratul și a urmat studiile doctorale era locotenent colonel, următorul grad era colonel, iar ulterior a devenit general în anul 2010.  

Întrebare: Gradul militar de general nu e oferit prin decret prezidențial? E nevoie de un examen?  

Emilia Șercan: Sigur că da. El e oferit practic prin decret prezidențial. Decretul prezidențial doar atestă înaintarea în grad. De exemplu și procurorii din România sunt numiți în funcție prin decret prezidențial, respectiv sunt pensionați prin decret prezidențial. La fel se întâmplă și în cazul generalilor, numai că în cazul generalilor este această condiție obligatorie a examenului pentru a obține poziția de general, care e considerat un grad de ofițer superior. E clar că pentru oamenii din sistemul militar doctoratul a părut a fi o opțiune mult mai ușoară pentru a înainta în grad decât orice altceva. 

De asemenea, jurnalista Emilia Șercan a precizat ieri pe Facebook că solicitarea pe care Nicolae Ciucă a trimis-o către UNAP de a-i fi analizată teza de doctorat nu reprezintă nimic altceva decât „praf în ochi” aruncat în ochii cetățenilor mai puțin informați, întrucât singura instituție abilitată legal să ia măsuri pe o asemenea speță este CNATDCU.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.
Back to top button