EXTERNE

Serghei Lavrov: O minoritate rusofobă în frunte cu Polonia şi statele baltice dau tonul astăzi în cadrul NATO şi UE

Activităţile unui grup de ţări membre NATO sunt îndreptate împotriva Rusiei, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, după întâlnirea cu secretarul de stat american Anthony Blinken la Geneva, în cursul unei conferinţe de presă care a fost difuzată de Ministerul rus de Externe pe contul său de Facebook.

Lavrov a spus că, la această întâlnire, a subliniat „necesitatea încetării extinderii nesfârşite a NATO spre Est”, argumentând că „aderarea ţărilor baltice şi a Poloniei la Alianţa Nord-Atlantică nu a dus la o reducere a sentimentelor antiruseşti în ţările respective”.

„Am fost asiguraţi în repetate rânduri că acceptarea lor în NATO va duce la domolirea acestor fobii, rămase din perioada sovietică, şi că aceste ţări vor deveni nişte vecini paşnici şi amabili”, a declarat ministrul rus, citat de agenţia de presă rusă Regnum.

„S-a întâmplat exact invers! O minoritate rusofobă, în frunte cu ţările respective, în primul rând cu Polonia şi ţările baltice, dau tonul în prezent nu doar în cadrul NATO, dar şi în cadrul Uniunii Europene, determinându-le să continue politica antirusească în toate problemele, fără excepţie”, susţine şeful diplomaţiei ruse.

În privinţa problemei principiale ridicate de Rusia cu privire la încetarea extinderii NATO, „mulţi ne întreabă de ce?”, a spus Lavrov. „Da, pentru că acest bloc a fost creat împotriva Uniunii Sovietice, iar acum lucrează împotriva Federaţiei Ruse, iar acest lucru este scris în documente doctrinare”, a adăugat el, potrivit portalului ucrainean Gordon.ua.

SUA au apărat în faţa Rusiei libertatea ţărilor de a alege singure dacă vor să adere sau nu la NATO, a recunoscut ministrul rus de externe în finalul discuţiilor cu Blinken vineri la Geneva, potrivit EFE.

Actuala doctrină a lui Putin susţine dreptul Rusiei de a hotărî alegerile naţiunilor vecine şi chiar de a stabili în ce fel trebuie acestea să-şi înţeleagă propriile interese naţionale, apreciază o serie de experţi ruşi, care nu împărtăşesc viziunea Kremlinului asupra lumii, între care politologul Lilia Şevţova.

În acest context, Aleksei Venediktov, redactorul-şef al postului de radio Eho Moskvî, a avansat chiar ideea unei „doctrine Putin privind suveranitatea limitată”, după modelul doctrinei Brejnev care prevedea că niciunei ţări nu-i era permis să părăsească Pactul de la Varşovia, să deranjeze monopolul comunist al puterii în statele socialiste, sau să compromită în vreun fel puterea şi unitatea blocului răsăritean.

Astfel, Kremlinul cere în prezent garanţii SUA că NATO nu se va mai extinde în Est, în special în Ucraina şi Georgia, şi în ţările din fosta Uniune Sovietică, precum şi să-şi retragă trupele şi echipamentele desfăşurate din statele care au aderat la Alianţă după 1997, potrivit Agerpres.ro.

Răspunzând vineri unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

„Unul dintre elementele de bază ale iniţiativelor noastre este formulat în mod special foarte clar şi nu permite alte interpretări. Este vorba de retragerea forţelor străine, tehnicii şi armamentelor, precum şi de alţi paşi în scopul revenirii la configuraţia care era în 1997 pe teritoriul ţărilor care nu erau membre NATO la acea dată. Printre acestea se numără şi Bulgaria şi România”, a menţionat MAE rus.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button