EXTERNE

Antony Blinken: Pe lângă sancțiunile economice aplicate Rusiei vom consolida Flancul Estic și înarma Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a comentat duminică, la emisiunea „State of the Union”, de la CNN, informaţiile făcute publice de Marea Britanie, conform cărora guvernul rus ar fi urmărit să instaleze la Kiev un lider pro rus. Casa Albă a avertizat din nou, într-un comunicat, asupra unor consecinţe „rapide şi severe”, dacă Rusia va invada Ucraina. Alături de mine, pentru a discuta pe această temă, este secretarul de stat Antony Blinken.

Să începem cu noile informaţii britanice, conform cărora guvernul rus ar plănui să instaleze un lider pro rus în Ucraina. Statele Unite sunt de acord cu această perspectivă?

Antony Blinken: Nu pot comenta asupra unor informaţii specifice, dar noi avertizăm de câteva săptămâni de acest tip de tactici. Chiar săptămâna trecută noi am sancţionat patru agenţi ucraineni ai Rusiei în Ucraina, care urmăreau să destabilizeze guvernul – acestea sunt o parte din uneltele Rusiei: de la perspectiva unei invazii de amploare a Ucrainei la acest tip de activităţi de destabilizare, în tentativa de a răsturna guvernul.

Realizator: În lumina acestor informaţii, vi se pare mai probabil ca Putin să invadeze Ucraina?

Antony Blinken: Nu cred că se referă la ceea ce este mai mult sau mai puţin probabil, ci de faptul că, aşa cum face întotdeauna, Rusia dezvoltă numeroase opţiuni diferite de acţiune, inclusiv în Ucraina, iar aceasta este una dintre ele, este ceva de care oamenii trebuie să fie conştienţi. La fel, noi am avertizat în legătură cu posibilitatea unor aşa-numite „operaţiuni sub pavilion fals”, şi anume faptul că Rusia ar inventa o provocare, după care ar justifica tot ceea ce face prin răspunsul la această provocare fabricată. A existat, pe bună dreptate, o atenţie foarte mare asupra faptului că Rusia a concentrat atât de multe forţe la graniţele Ucrainei şi, având în minte ceea ce s-a întâmplat în 2014, invazia rusă din Ucraina de atunci, e corect să ne concentrăm asupra acestui aspect. Este, însă, de asemenea, important ca lumea să înţeleagă că există o gamă variată de lucruri pe care Rusia ar putea să le facă – iar noi suntem pregătiţi să gestionăm toate aceste variante.

Realizator: Aş vrea să ajung la celelalte posibile opţiuni pe care Rusia le are în acest moment, însă dumneavoastră aţi menţionat cei 127.000 de militari ruşi, aflaţi acum lângă graniţă. Câtă putere au Statele Unite pentru a opri Rusia?

Antony Blinken: Am oferit Rusiei două căi – una a diplomaţiei şi dialogului, pe care m-am angajat alături de ministrul de externe Lavrov, săptămâna trecută la Geneva, însă există şi calea consecinţelor masive, ca răspuns la o eventuală reluare a agresiunilor – o cale la care lucrăm de multe săptămâni. Şi nu este vorba doar despre noi, această cale a fost arătată clar şi de G7, şi de Uniunea Europeană, şi de NATO. Astfel, noi am furnizat Ucrainei, anul trecut, mai mult sprijin militar defensiv decât în orice moment din trecut. Am autorizat ca echipamentul militar american care se află în Estonia, Letonia şi Lituania să ajungă în Ucraina. Totodată, ne aflăm în contact şi consultări intense şi constante cu aliaţii şi partenerii noştri, pentru a transmite clar Rusiei că vor urma consecinţe masive. Practic, în acest moment, alegerea îi revine lui Vladimir Putin. Căile sunt clare: diplomaţie, dialog, să vedem dacă vom putea construi o securitate colectivă, într-un mod benefic tuturor – aceasta este, clar, calea preferabilă, însă noi suntem pregătiţi de orice eventualitate.

Realizator: Aţi menţionat convorbirile diplomatice. Tocmai v-aţi întâlnit cu ministrul de externe rus, Serghei Lavrov. Rusia aşteaptă răspunsuri scrise la mai multe chestiuni cheie. Care sunt răspunsurile concrete, aici? Şi care este oferta specifică pentru Rusia? Sunt Statele Unite dispuse să spună, de exemplu, că Ucraina nu va adera la NATO în curând sau că Statele Unite nu vor amplasa arme strategice în Ucraina?

Antony Blinken: Există mai multe zone în care cred că ar fi posibil ca noi să răspundem îngrijorărilor reciproce legate de securitatea din Europa, într-o manieră care să fie bună pentru toată lumea. Am vorbit despre asta în trecut şi în ultimele zile şi săptămâni: controlul armelor, o transparenţă mărită, reducerea riscului, amplasarea unor sisteme de rachete. În acelaşi timp, am transmis clar ministrului de externe Lavrov că există anumite principii de bază în privinţa cărora nu vom face niciun compromis – inclusiv uşa deschisă a NATO, dreptul ţărilor de a alege cu cine se vor asocia, căror alianţe li se vor alătura. Noi vrem să ne asigurăm că, aşa cum Rusia ne-a transmis îngrijorările sale, noi şi aliaţii noştri arătăm clar care sunt îngrijorările noastre faţă de acţiunile Rusiei şi căutăm să vedem dacă putem gestiona cu reciprocitate fiecare dintre aceste îngrijorări. Despre asta este vorba în diplomaţie, în dialog, însă mai este un lucru la fel de important. Chiar dacă ne angajăm în diplomaţie şi dialog, acest lucru nu scoate cuvântul „nu” din vocabularul nostru. Astfel, noi ne construim apărarea şi măsurile de descurajare, pentru a ne asigura că Rusia înţelege că, dacă nu va urma drumul diplomatic, dacă îşi va relua agresiunea, vor exista consecinţe semnificative.

Realizator: Preşedintele ucrainean, Zelenski, face apel la SUA şi la europeni să instituie sancţiuni acum, ca acestea să aibă un rol proactiv, şi nu reactiv. El a spus: „Astăzi, partenerii noştri spun că războiul poate începe mâine, dacă există o escaladare puternică de partea rusă, iar apoi vor fi aplicate sancţiuni puternice.” Întrebarea este: de ce nu introduceţi sancţiuni acum, decât să aşteptaţi până după escaladarea situaţiei?

Antony Blinken: În primul rând, noi nu aşteptăm, sunt multe lucruri pe care le facem chiar acum. Aşa cum am menţionat, în afară de faptul că Statele Unite au preluat conducerea şi au adus laolaltă ţări din Europa şi chiar din afară, pentru a implementa împreună consecinţe masive împotriva Rusiei, dacă va adopta noi demersuri agresive în Ucraina, după cum am menţionat, furnizăm mai multă asistenţă Ucrainei decât oricând în trecut, am luat măsuri împotriva celor din interiorul Ucrainei care încearcă să destabilizeze guvernul, aşa că adoptăm măsuri concrete.

Realizator: Dar nu impuneţi sancţiuni.

Antony Blinken: În privinţa sancţiunilor, scopul acestora este de a descuraja o agresiune a Rusiei, aşa că, dacă ele sunt declanşate acum, se pierde efectul de descurajare. Toate lucrurile pe care le facem, inclusiv construirea unui răspuns unitar cu Europa, în vederea unor consecinţe masive pentru Rusia au scopul de a descuraja Rusia să recurgă la acţiuni agresive. Chiar dacă, în acelaşi timp, urmăm şi căi diplomatice.

Realizator: Vedeţi vreun scenariu în care să fie implicat aici un personal militar mai mare al SUA?

Antony Blinken: Unul dintre lucrurile despre care am vorbit clar, pe lângă consecinţele economice şi financiare masive, este construirea continuă a capacităţii de apărare în Ucraina şi, în mod egal, continuarea consolidării capacităţii defensive a NATO, inclusiv în aşa-numitul Flanc Estic, în ţările din vecinătatea Rusiei. Iar alianţa analizează măsuri foarte practice şi importante pe care le poate adopta în eventualitatea unei agresiuni suplimentare din partea Rusiei.

Realizator: Aţi menţionat tipuri diferite de agresiuni. Să vorbim, în mod specific, despre o posibilitate specifică. Forţele susţinute de Rusia ocupă, în prezent, o parte, însă nu întreaga regiune Donbas, din estul Ucrainei. S-ar califica capturarea sau recunoaşterea întregii regiuni Donbas drept o invazie şi ar avea drept consecinţe sancţiunile paralizante cu care ameninţaţi Rusia?

Antony Blinken: Dacă o singură forţă suplimentară din Rusia intră în Ucraina, într-un mod agresiv, acest fapt ar declanşa un răspuns rapid, sever şi unit din partea noastră şi a Europei. Şi mai sunt şi alte lucruri pe care Rusia le-ar putea face, care nu ar echivala cu trimiterea unor forţe suplimentare în Ucraina, faţă de care suntem pregătiţi, alături de Europa, de un răspuns rapid, calibrat şi unit. Analizăm fiecare scenariu şi ne pregătim pentru fiecare din acestea.

Realizator: Preşedintele Biden a spus că o invazie ar fi cel mai semnificativ lucru care s-ar întâmpla în lume, din punct de vedere al războiului şi al păcii, de după Al Doilea Război Mondial. De ce?

Antony Blinken: Are dreptate, iar acest lucru subliniază de ce este atât de important, nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru Rusia, nu doar pentru Europa şi Statele Unite, ci pentru întreaga lume, pentru că miza aici, Dana, o reprezintă nişte principii fundamentale ale relaţiilor internaţionale, care au fost stabilite după cele două războaie mondiale şi după Războiul Rece şi care au menţinut pacea şi securitatea. Principii precum cel conform căruia o ţară nu poate intra forţat pentru a modifica frontierele alteia. Principii conform cărora o ţară nu poate dicta alteia politicile şi alegerile sale, inclusiv cu cine să se asocieze. Un principiu precum faptul că acum, în secolul XXI, nu poţi pretinde să exerciţi o sferă de influenţă, pentru a încerca să subjugi statele vecine voinţei tale. Dacă noi vom permite ca aceste lucruri să continue şi să beneficieze de impunitate, atunci s-ar deschide o cutie a Pandorei pe care o vor vedea ţări mult din afara Europei şi ar putea decide să acţioneze în temeiul acesteia.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button