EXTERNE

Marea Britanie acuză Moscova că încearcă să instaleze un lider prorus în Ucraina

Marea Britanie a acuzat sâmbătă Kremlinul că încearcă să instaleze un lider prorus în Ucraina și susține că ofițerii de informații ruși sunt în contact cu mai mulți foști politicieni ucraineni, o strategie ce ar face parte din planurile Moscovei pentru o invazie, relatează Reuters.

Ministerul britanic de Externe spune că are informații potrivit cărora guvernul rus îl are în vedere pe fostul deputat ucrainean Evhen Muraiev ca potențial candidat pentru o conducere pro-rusă.

Evhen Muraiev (sau Evgheni Muraev în pronunție rusă – n.r.), în vârstă de 45 de ani, este un politician pro-rus care se opune integrării Ucrainei în Occident. Potrivit unui sondaj realizat în decembrie 2021 de centrul de reflecție Razumkov, el s-ar clasa pe locul al șaptelea în rândul potențialilor candidați la alegerile prezidențiale din 2024, cu o susținere de 6,3 la sută.

Informațiile de care dispunem astăzi arată amploarea acțiunilor ruse ce vizează subminarea Ucrainei și dezvăluie intențiile Kremlinului”, a afirmat ministrul britanic de externe, Liz Truss, într-o declarație dată publicității la Londra la scurt timp după ce la Moscova și Kiev trecuse de miezul nopții.

O practică mai puțin obișnuită

„Rusia trebuie să reducă tensiunea, să pună capăt campaniilor sale de agresiune și dezinformare și să urmeze calea diplomației. Așa cum Marea Britanie și partenerii noștri au spus în repetate rânduri, orice incursiune militară rusă în Ucraina ar fi o greșeală strategică masivă, cu costuri serioase”, a avertizat șefa diplomației de la Londra.

Declarația, notează Reuters, a fost publicată în primele ore ale zilei de duminică (ora Moscovei și Kievului) și deocamdată nu există nicio replică din partea Kremlinului sau a lui Muraiev.

O sursă din Ministerul de Externe de la Londra a subliniat că nu este o practică obișnuită să fie făcute publice informații de la serviciile de spionaj, însă a fost luată această decizie după o analiză atentă, pentru a descuraja agresiunea rusă.

Ministerul britanic de Externe a refuzat să furnizeze dovezi pentru a-și susține acuzațiile, care vin într-un moment în care tensiunile dintre Rusia și Occident sunt în creștere, din cauza desfășurării de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina. Moscova dă asigurări că nu are intenții de invazie.

Afirmațiile britanicilor vin, de asemenea, la o zi după ce diplomați americani și ruși de rang înalt nu au reușit să facă progrese majore în discuțiile pentru rezolvarea crizei din Ucraina, dar au convenit să continue convorbirile. Rusia a transmis Statelor Unite că pune anumite condiții, între care o oprire a extinderii NATO spre est și un angajament că Ucrainei nu i se va permite niciodată să se alăture alianței militare occidentale. 

Pe de altă parte, Downing Street a anunțat că premierul Boris Johnson vrea să intensifice presiunea asupra Rusiei în această săptămână, cerându-le omologilor săi europeni să fie solidari cu Statele Unite pentru a contracara agresiunea rusă.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button