POLITICĂ

Vasile Dîncu: Nu există nicio decizie prin care România să trimită soldați în Ucraina sau în alte zone

Statele Unite ar putea să trimită până la 1.000 de soldaţi în plus în Europa, inclusiv în România, pe fondul creşterii riscului ca Rusia să atace Ucraina. Informații apare în New York Times, care citează oficiali de la Casa Albă. Numărul militarilor ar putea să fi suplimentat dacă situația se deteriorează, pe deasupra ar putea fi trimise și mai multe avioane de luptă. Subiectul ar fi fost discutat într-o întâlnire pe care președintele american a avut-o cu oficiali de rang înalt ai Pentagonului.

Decizia finală va fi anunțată de Joe Biden săptămâna aceasta. În paralel, Departamentul de Stat american a decis ca familiile angajaților de la Ambasada Statelor Unite din Kiev să părăsească Ucraina, e o măsură interesantă, iar cetățeni americani sunt sfătuiți să ia în calcul plecarea de pe teritoriul ucrainean. La noi, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat cu puțin timp în urmă ce va face România în cazul unui conflict în Ucraina.

„România participă la efortul comun al NATO, dar nu există în acest moment nicio decizie prin care România să trimită soldați în Ucraina sau în alte zone. Toate acestea se aprobă prin CSAT, se aprobă prin Parlamentul României, nici o acțiune de genul acesta nu se face așa cum am văzut că scrie în mass media. Deci, nu există nici o condiție pentru asta. Dacă ați văzut, în ultimele zile secretarul general al NATO a anunțat foarte clar: indiferent de ce se întâmplă la granița Ucrainei, chiar dacă va fi o intervenție militară, NATO nu răspunde militar, pentru că nu poate conform Tratatului Nord-Atlantic să răspundă decât acolo unde este vorba de o țară NATO. Deci, este exclusă o intervenție în acest moment a României cu trupe sau cu echipamente sau ca altceva în zona Ucrainei. Avem o ședință de CSAT și după ședința de CSAT cu siguranță că o să putem vorbi în detaliu despre aceste lucruri.”, a declarat Vasile Dîncu.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button