POLITICĂ

Comisia Europeană scoate în afara UE Polonia și Ungaria

Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor structurale ale Uniunii Europene pentru Ungaria și Polonia din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept, înainte de alegerile parlamentare din Ungaria din 3 aprilie, a declarat marți comisarul pentru buget Johannes Hahn, citat de Reuters.

„Trebuie să acționăm conform liniilor directoare și regulilor și nu ne putem uita la data alegerilor”, le-a declarat Hahn reporterilor, întrebat despre momentul acțiunii executivului UE.

Potrivit Reuters, Polonia și Ungaria au încălcat un nou regulament al UE care leagă plata fondurilor din bugetul multianual de respectarea statului de drept.

Legea, în vigoare de la începutul anului 2021, oferă pârghii de intervenție Comisiei în lupta pentru păstrarea valorilor democratice cu guvernele naționaliste și eurosceptice din ambele țări, după ce ani de presiune diplomatică nu au dat rezultate.

Comisia a înghețat deja separat miliarde de euro în granturi destinate Budapestei și Varșoviei din fondul său de redresare post-pandemie, invocând aceleași preocupări legate de încălcarea valorilor europene.

Comentează

Back to top button