POLITICĂ

Gen. (r) Eugen Bădălan, autor al unei cărți plagiate de Nicolae Ciucă: Este clar că poate fi arătat cu degetul pentru plagiat

Unul dintre autorii plagiați de premierul Nicolae Ciucă în teza de doctorat, generalul cu patru stele (r) Eugen Bădălan, a fost referent în comisia care a decis să-i acorde actualului premier titlul de doctor în Științe militare în 2003.

În ancheta publicată în urmă cu o săptămână, în care am dezvăluit în exclusivitate că o parte semnificativă din conținutul tezei lui Nicolae Ciucă este plagiată, am arătat că una dintre lucrările plagiate de premier a fost semnată de generalul (r) Eugen Bădălan alături de generalul (r) Teodor Frunzeti.

Calificativul pe care Bădălan i l-a dat lui Ciucă la susținerea tezei, consemnat în documentele oficiale de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP) obținute în baza unei solicitări de informații publice, a fost bine.

Într-un interviu pentru PressOne, Bădălan susține că nu și-a dat seama că a fost plagiat de doctorandul pe care l-a evaluat și că nici nu-și aduce aminte să fi făcut parte din comisia de referenți. 

De altfel, toți cei patru profesori universitari care au făcut parte din comisia de referenți, inclusiv Eugen Bădălan, au fost de acord cu acordarea titlului de doctor lui Nicolae Ciucă. 

În prezent teza lui Nicolae Ciucă, care a susținut într-o postare pe Facebook că „acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel”, este în proces de analiză, la cererea sa, la Comisia de Etică a UNAP. Potrivit legii, comisiile de etică ale universităților pot emite doar puncte de vedere, decizia de menținere sau de retragere a unui titlu de doctor putând fi luată doar de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). 

***

Comisia de susținere a unei teze de doctorat este formată, în mod standard, din patru profesori: conducătorul de doctorat și trei profesori universitari cu rol de referenți. 

Actualul prim-ministru l-a avut îndrumător pe perioada studiilor doctorale, derulate între 1999 și 2003 la UNAP, pe generalul de brigadă prof. univ. dr. Emil Chețe. 

Referenții care au decis să-i acorde titlul de doctor lui Nicolae Ciucă, la acea dată locotenent-colonel la UM 01047 Craiova, au fost:

  • generalul-locotenent prof. univ. dr. Eugen Bădălan
  • generalul de brigadă prof. univ. dr. Nicolae Uscoi 
  • colonel prof. univ. dr. Gheorghe Udeanu

La momentul la care doctorandului Ciucă i-a fost acordat titlul științific, referentul Eugen Bădălan era șeful Statului Major al Forțelor Terestre. Un an mai târziu, în 2004, Bădălan avea să fie numit şeful Statului Major General al Armatei Române, o funcție pe care a ocupat-o până în 2006 – și în care avea să-i succeadă, în perioada 2015-2019, actualul premier Nicolae Ciucă. După ce a părăsit Statul Major General al Armatei Române, Bădălan a intrat în politică și a fost, în legislatura 2008-2012, deputat PDL. 

Cel de-al doilea referent din comisia de doctorat a lui Ciucă, Nicolae Uscoi, era în 2003 rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Acesta a murit doi ani mai târziu într-un accident de mașină. 

Al treilea membru al comisiei de referenți, Gheorghe Udeanu, era profesor la UNAP la momentul susținerii publice a tezei de doctorat a locotenent-colonelului Nicolae Ciucă. Acesta a decedat la finalul anului trecut. 

General-locotenent prof. univ. dr. Eugen Bădălan a fost cel mai rezervat referent cu privire la calitatea tezei de doctorat a actualului premier, reiese din documentele oficiale din arhiva UNAP pe care le-am consultat.

Bădălan a consemnat, în referatul său, că „teza de doctorat a domnului locotenent-colonel Ciucă Nicolae Ionel este o lucrare deschisă perfecționării și așteptăm și pe viitor, din partea autorului, noi confirmări ale calității dovedite cu această ocazie”. 

Bădălan i-a acordat lui Nicolae Ciucă doar calificativul bine. Susține, acum, că nu-și mai aduce aminte că a făcut parte din comisia de susținere a tezei și că, oricum, nu și-a dat seama că una dintre cărțile pe care le semnase chiar în acel an, în coautorat, fusese plagiată chiar de doctorandul pe care-l evalua.

Din analiza pe care am publicat-o săptămâna trecută reiese că doctorandul Nicolae Ciucă a copiat fără citare 353 de rânduri, inclusiv pagini integrale, din volumul Forțe și tendințe în mediul de securitate european, publicat în 2003 de Eugen Bădălan și de Teodor Frunzeti, fost consilier pe probleme de apărare la Administrația Prezidențială în primul mandat al președintelui Klaus Iohannis. 

„În mediul academic dintotdeauna a existat obligativitatea ca atunci când se împrumută cuvinte, ele să fie puse între ghilimele”

Emilia Șercan: Ați făcut parte din comisia de referenți care a decis acordarea titlului de doctor domnului Nicolae Ciucă. 

Eugen Bădălan: Nu mai știu, nu mai țin minte. Efectiv nu mai țin minte acest lucru. În toată activitatea mea universitară vă dați seama că dacă aș ține minte toate doctoratele la care am fost referent oficial ar însemna să am o memorie de elefant.

E.Ș.: Dacă nu vă aduceți aminte că ați făcut parte din comisie, vreau să vă întreb despre cartea din care domnul Ciucă a preluat mai multe pagini. 

E.B.: Despre carte îmi aduc aminte. Eu nu mai știu care erau atunci condițiile și cum funcționau atunci programele anti-copyright, de verificare a similitudinilor. 

E.Ș.: Nici nu exista așa ceva la vremea respectivă, cel puțin în România. Aceste programe au fost introduse în lege și au devenit obligatorii ca mecanism de verificare a similitudinilor începând cu 2016. 

E.B.: Înseamnă că i-am făcut un referat favorabil și presupun că a fost favorabil, din moment ce i s-a acordat titlul de doctor. Dacă unul dintre referatele referenților nu era favorabil, nu avea cum să se înainteze lucrarea și să i se acorde titlul. Înseamnă că la momentul respectiv mie mi s-a părut ca teza este în regulă. 

E.Ș.: Nu v-a atras atenția că porțiuni din teza dumnealui ar fi plagiate din cartea dumneavoastră?

E.B.: Nu mi-a atras atenția acest lucru. 

E.Ș.: Dar din ce-ați văzut dumneavoastră că am prezentat în articol, cum vi se pare că stau lucrurile?

E.B.: Din ce-am văzut un articol, pe actualele reglementări, este clar că poate fi arătat cu degetul pentru plagiat. Dar, repet, pe actualele reglementări și pe ce am citit în articolul dumneavoastră. Am înțeles că el s-a adresat Comisiei de Etică de la Universitatea Națională de Apărare și, să sperăm, Comisia de Etică va face lumină. 

Citește în continuare pe Pressone.ro

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button