EXTERNE

Ribbentro-Molotov 2 / Fostul cancelar german Gerhard Schröder, numit într-un post important la Gazprom

Fostul cancelar german Gerhard Schröder a fost numit în consiliul de supraveghere al gigantului rus Gazprom, a anunţat vineri compania de gaz deţinută de statul rus, relatează DPA, potrivitAgerpres.

Schroeder, care a fost cancelar al Germaniei în perioada 1998-2005, este un social-democrat şi prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin.Legăturile sale cu Rusia sunt deseori motiv de controversă, inclusiv în cadrul propriului partid, care acum conduce o nouă coaliţie de guvernare.

Numirea sa în consiliul de supraveghere al Gazprom urmează a fi oficializată la adunarea generală anuală de la 30 iunie.Gerhard Schröder îl va înlocui pe Timur Kulibaev, ginere al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev. Kulibaev a fost înlăturat din funcţie în urma revoltei violente din ianuarie din Kazahstan.Schröder are deja o serie de poziţii înalte în companii ruseşti.

Fostul cancelar, în vârstă de 77 de ani, este preşedintele consiliului de supraveghere al companiei energetice de stat Rosneft.El este de asemenea preşedintele comitetului acţionarilor de la Nord Stream AG şi preşedintele boardului de directori de la Nord Stream 2 AG.

Ambele gazoducte conectează Rusia şi Germania prin Marea Baltică. Criticii Rusiei, în special SUA, au spus că Nord Stream 2, care nu este încă în funcţiune, ar putea fi folosit ca pârghie împotriva Moscovei dacă aceasta decide o invazie militară în Ucraina.

Cererile Ucrainei pentru livrări de arme din partea susţinătorilor săi occidentali în contextul tensiunilor de la graniţa sa cu Rusia au fost descrise de Schroeder drept ameninţări.El a dat de asemenea vina pe NATO pentru desfăşurările de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.

Comentează

Back to top button