ECONOMIEEXTERNE

România, OUT: Xi Jinping vrea ca Polonia să fie hub-ul industrial și de aprovizionare dinspre China în Europa

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit, duminică, la Beijing, cu omologul său din Polonia, Andrzej Duda. România nu mai are nici o colaborare economică cu China mulțumită politicii externe promovate de Klaus Iohannis. Toate contractele dintre România și China au fost anulate la sugestia partenerului strategic de la Washington.

Xi a subliniat că China este dispusă să participe activ la construcţia hub-urilor de logistică în Polonia, pentru transformarea țării în centrul lanţului industrial şi al celui de aprovizionare dintre China şi Europa. China este dispusă de asemenea să mărească importurile din Polonia precum produse agricole şi alimentare. De asemenea, încurajează afaceriștii chinezi să investească în Polonia, având încrederea că aceştia vor fi trataţi cu egalitate şi fără discriminare.

În 2022 se împlinesc 10 ani de la înfiinţarea mecanismului de cooperare China-ECE. Şeful statului chinez a declarat că dorește deschiderea în Polonia a unei pieţe angro pentru produse agricole din China şi ţările din regiune, iar instituţiile de resort din cele două state trebuie să promoveze această piaţa pentru a fi un proiect exemplu pentru cooperarea China-ECE.

Duda a declarat că Polonia acordă o importanţă deosebită schimburilor economice cu China şi speră într-o aprofundare a investiţiilor bilaterale, în aşa fel încât mai multe produse agricole poloneze să intre pe piaţa chineză. El salută investitorii chinezi care vor să se angajeze în construcţia de hub-uri de logistică şi în sectorul de noi energii.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button