EXTERNE

Țarul și-a pierdut mințile!? Lavrov, ținut la distanță la fel ca Macron

Acum o săptămână președintele Franței Emmanuel Macron a făcut o vizită la Moscova, însă demersul său diplomatic a fost un eșec dominat de răceala cu care a fost primit și de declarațiile făcute atunci de Putin.

Ulterior, presa internațională a relatat că motivul pentru care Macron a fost așezat la o masă imensă a fost acela că a refuzat să facă un test Covid administrat de autoritățile ruse. Imaginile respective au fost obiectul a numeroase glume pe rețelele sociale.

Lavrov a fost și el așezat la o masă lungă în cadrul convobirii de luni cu Vladimir Putin.

Șeful diplomației rusești a susținut că SUA ar fi înaintat propuneri concrete privind reducerea riscurilor militare din regiune, însă răspunsurile Uniunii Europene și al NATO au fost nesatisfăcătoare. El i-a recomandat continuarea dialogului cu Occidentul, potrivit Reuters.

Într-un schimb de replici televizat, Putin îl întreabă pe șeful diplomației ruse dacă există șanse să se ajungă la o înțelegere privind așa-zisele îngrijorări exprimate de Moscova pe tema securității din regiune sau se trage de timp cu negocieri.

Lavrov răspunde: „Am avertizat deja de mai multe ori că nu vom permite nesfârșite negocieri cu privire la chestiuni care trebuie să își găsească o soluție astăzi. (…) Trebuie să spun că întotdeauna există șanse. Mi se pare că posibilitățile noastre nu au fost epuziate… În această etapă, aș sugera continuarea (dialogului- n.red).

Comentariile par să fie un semnal că probabilitatea unei acțiuni militare iminente a Rusiei este redusă, notează Reuters. Și asta în contextul în care în ultimele zile SUA au emis repetate avertismente potrivit cărora Rusia ar putea ataca Ucraina oricând.

Comentează

Back to top button