SĂNĂTATE

Curtea Constituțională: Ordonanța de urgență prin care se instaura obligativitatea purtării măștii de protecție și altele a fost neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat, marți, că este neconstituțională Ordonanță de urgență a Guvernului 192/2020 prin care se instituia, printre altele, obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, potrivit Agerpres.

În ședința de marți, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, CCR a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanța de urgență a Guvernului 192/2020 pentru modificarea și completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Totuși, Curtea precizează că actele normative anterioare și ulterioare OUG 192/2020 rămân în vigoare. Totodată, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului 192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 și din Legea 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Verdictul dat de CCR confirmă ceea ce mulți spuneau încă de la instaurarea legii, în 5 noiembrie 2020. Președintele Iohannis și Guvernul Orban impuneau atunci, pe lângă obligativitatea purtării măștii, și închiderea școlilor, restricționarea traficului și regimurile de telemuncă solicitate angajatorilor.

În ciuda acestui lucru, masca este impusă în interior chiar și pentru cei vaccinați, testați sau trecuți prin boală.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button