ECONOMIE

Declaraţie şoc a CEO-ului Terapia Cluj: „Mulţi „decreţei” ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie”

Dragoş Damian, CEO-ul fabricii de medicamente Terapia, din Cluj-Napoca, susţine că sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032, când trece în repaus contingentul celor născuţi începând cu 1967. În acest context, crede el, statul vă creşte vârsta de pensionare la 70 de ani pentru că nu va putea susţine pensiile.

Dragoş Damian, CEO-ul fabricii de medicamente Terapia vine cu o soluţie pentru anticipata criză a pensiilor Decreţeilor: „reducerea graduală, în fiecare an începând cu 2027, cu două puncte procentuale a contribuţiei la pensie şi cu un punct la sănătate pentru angajaţii care au trecut de 60 de ani.” 

De ce? „Este un premiu pentru angajaţii seniori care duce la creşterea venitului net (cash) cu sumele din tabelul ataşat, premiază decenii de muncă şi este predictibilă pentru buget (calculul este făcut luând că bază salariul minim şi mediu din 2022)”.

CRIZA PENSIILOR DECREŢEILOR

Damian susţine că mecanismul se poate implementa chiar de anul viitor. „El este însă fundamentat pentru Decreţei pentru că, încet-încet, analiştii economici, presa de specialitate şi desigur, politicienii-hipsteri de 30-40 de ani realizează cu angoasă că sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032, când trece în repaus contingentul celor născuţi începând cu 1967.”
 Decreţeii sunt copiii născuţi după Decretul 770 din 1966, astăzi cu vârste cuprinse intre 45-55 ani şi, foarte important, cea mai largă pătură demografică a României, circa 4,5 milioane de oameni.

Comentează

Back to top button