Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SOCIAL

În ultimul an salariile profesorilor au crescut cu 1 LEU

Profesorii și personalul din învățământ au amenințat în mai multe rânduri cu greva susținând că au salarii mici. Ultimul raport venit de la Institutul Național de Statistică oferă o situație clară a veniturilor din învățământ. Veniturile medii nete au scăzut în raport cu alte luni din ultimul an. În luna octombrie 2021, venitul mediu NET din învățământ era de 3.688 de lei. În luna iulie 2021, venitul mediu din învățământ era de 3.408 de lei.

În luna martie 2021, venitul mediu din învățământ era de 3.720 de lei (maximul raportărilor). În luna decembrie 2020, venitul mediu din învățământ era de 3.597 de lei. În luna noiembrie 2020, venitul mediu din învățământ era de 3.687 de lei. Astfel, vorbim de o creștere salarială netă de numai un leu într-un an. În aceeași perioadă de 11 luni, salariul brut a scăzut de la 6.260 la 6.258 de lei. Declarații incredibil de sincere au oferit reprezentanții guvernului care admit că salariile îi îndepărtează pe tineri de catedră.

Ministrul de Finanțe spune că soluția este în afara țării. „Eu vă spun că o familie nu o să stea în România plătită la salariul minim dacă va găsi un venit măcar dublu oriunde, în orice țară din Europa chiar dacă nu va face munca pentru care a fost pregătit”, a spus ministrul. Cîmpeanu recunoaște că salariile sunt mici „O spun foarte clar și cu toată răspunderea: salariile mărite în învățământ înseamnă că un profesor debutant are un salariu net de 2.597 lei, având indemnizația de hrană inclusă. Un salariu al unui profesor cu peste 40 de ani vechime, net, este 4.398 lei, cu 70% mai mult decât salariul debutantului, luând în calcul cei 40 de ani de vechime.

Salariul unui profesor debutant este, în România, 2.600 lei Ungaria, creștere salarială de 10% Și profesorii din Ungaria se plâng că sunt extrem de prost plătiți și doar din 2023 vor avea o creștere mai consistentă a salariului. În prezent, salariul minim este de 167.000 HUF (464 euro), scrie dailynewshungary.com. Salariile profesorilor cresc, în Ungaria cu 10% anul acesta. Sursa citată scrie că „un sondaj realizat la începutul anului 2021 a arătat că asistentele medicale, asistenții sociali și profesorii se află pe primul loc pe lista celor mai prost plătite profesii.”

Bulgarii, mai generoși cu profesorii Nici Polonia nu oferă salarii foarte mari pentru profesorii debutanți: 3.000 de lei brut pentru profesorii debutanți cu contract. Salariul profesorului debutant a crescut în ianuarie 2021 la 1.260 BGN, (3.180 lei) anunța ministrul Educației din Bulgaria de la acea vreme Krassimir Valchev.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button