EXTERNE

Boris Johnson: Cele mai mari temeri ale noastre s-au adeverit. Plouă cu bombe asupra unei populații complet nevinovate

Rusia „a atacat o ţară pacifistă fără să fi fost provocată şi fără nicio scuză credibilă”, a declarat joi, 24 februarie, premierul britanic, Boris Johnson, adăugând că „cele mai mari temeri” și toate avertismentele de până acum s-au adeverit.

Într-un discurs televizat, premierul britanic a transmis că Marea Britanie a fost unul dintre primele state europene care a trimis armament defensiv în Ucraina. Johnson nu a prezentat detalii cu privire la răspunsul Marii Britanii după ce Rusia a atacat Ucraina, ci a menţionat doar: „Astăzi, împreună cu aliaţii noştri, vom conveni asupra unui pachet masiv de sancţiuni economice concepute la timp pentru a încurca economia rusă”.

„Cele mai mari temeri ale noastre s-au adeverit acum şi toate avertismentele noastre s-au dovedit a fi incredibil de exacte”, a declarat Johnson.

Prim-ministrul Marii Britanii a mai precizat că a discutat cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a oferi statului şi poporului ucrainean sprijinul necesar. 

„A plouat cu bombe asupra unei populaţii complet nevinovate. O vastă invazie este în curs de desfăşurare pe uscat, pe calea aerului şi pe mare. Ucraina – a doua cea mai mare ţară ca suprafaţă din Europa – se bucură de decenii întregi de libertate şi democraţie. Nu putem permite ca libertatea să fie înlăturată. Nu putem şi nu vom întoarce privirea”, a mai afirmat Johnson. 

Totodată, premierul britanic a îndemnat Europa să renunţe la dependenţa de petrol şi gaze ruseşti.

Forțele militare ale Rusiei au atacat joi dimineață Ucraina cu rachete, tancuri și tiruri de artilerie, în ceea ce pare a fi o acțiune pe scară largă și nu doar o incursiune pentru protejarea populației din Donbasul ocupat.

Comentează

Back to top button