EXTERNE

Țările de Jos au trimis 200 de rachete Stinger în Ucraina. Mai mult ajutor militar este pe drum

Țările de Jos vor livra Ucrainei cât mai curând posibil 200 de rachete antiaeriene Stinger, a anunțat sâmbătă guvernul neerlandez. Decizia vine după cereri suplimentare din partea Ucrainei pentru echipamente militare. Pentru această solicitare, a avut loc o evaluare atentă, în raport cu criteriile de export de arme, potrivit unei scrisori trimise de ministrul Afacerilor Externe Wopke Hoekstra și ministrul Apărării Kajsa Ollongren către Tweede Kamer (Parlament), relatează NL Times.

Pe lângă cele 200 de rachete Stinger, Țările de Jos au trimis deja echipamentul militar pe care s-au angajat să le furnizeze „pentru autoapărarea Ucrainei împotriva unui atac armat al Rusiei”, a spus Hoekstra. O parte din materialul respectiv a fost deja trimis, altele urmând să fie expediate cât mai curând posibil.

Asistența de securitate cibernetică pe care Țările de Jos plănuiau să o ofere la începutul acestei săptămâni a fost amânată din cauza invaziei ruse. Guvernul lucrează în continuare cu autoritățile ucrainene pentru a investiga modul în care echipele neerlandeze de apărare cibernetică pot fi desfășurate pentru a ajuta, a mai afirmat Hoekstra.

Vineri, echipamentul militar era în drum din Țările de Jos către Ucraina, a declarat Ollongren la programul de televiziune Jinek.

Guvernul a anunțat anterior că va furniza 100 de puști cu lunetă și muniție aferentă, cinci radare de localizare a armelor, două radare de supraveghere a câmpului de luptă, detectoare de metale și doi roboți pentru detectarea minelor navale. De asemenea, ar trimite 3.000 de căști de luptă și 2.000 de veste, potrivit Ministerului Apărării.

Livrarea a fost ușor întârziată din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. „Aveam un plan logistic diferit, dar atacul rușilor a schimbat asta”, a spus Ollongren.

În timpul unei conversații telefonice cu premierul Mark Rutte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri și mai mult ajutor militar. Ministerul Apărării examina deja cererea în acea zi, a spus Ollongren. „Vom face tot posibilul pentru a ajuta”, a spus ea.

Țările de Jos analizează, de asemenea, cum poate fi acordat ajutor umanitar și financiar guvernului ucrainean. Mai multă claritate în acest sens ar trebui oferită în zilele următoare.

Avioanele de vânătoare neerlandeze trimise să patruleze spațiul aerian NATO din Europa de Est și-au încheiat deja vineri prima zi de operațiuni, potrivit Ministerului Apărării.

Comentează

Back to top button