ACTUALITATE

Ţările occidentale au exclus numeroase bănci ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT

Ţările occidentale au adoptat un nou set de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, în special prin decizia de a exclude numeroase bănci ruseşti din platforma interbancară Swift.

Sunt vizate „toate băncile ruseşti deja sancţionate de comunitatea internaţională, precum şi, dacă este cazul, celelalte instituţii”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului german, a cărui ţară prezidează în prezent G7.

Aceste măsuri au fost luate de Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia şi Comisia Europeană.

Aliaţii occidentali spun că se vor „angaja, de asemenea, să impună măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-şi desfăşoare rezervele internaţionale în moduri care să submineze impactul sancţiunilor noastre”.

De asemenea, va fi limitată capacitatea oligarhilor ruşi de a cumpăra cetăţenie în alte ţări. „Ne angajăm să acţionăm împotriva oamenilor şi entităţilor care facilitează războiul din Ucraina şi activităţile dăunătoare ale guvernului rus. În mod specific, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea cetăţeniei – aşa-numitele paşapoarte de aur – care să permită ruşilor bogaţi conectaţi la guvernul rus să devină cetăţeni ai ţărilor noastre şi să obţină acces la sistemele noastre financiare”.

Germania s-a declarat sâmbătă pregătită să accepte o ”restricţionare ţintită” a accesului Rusiei la platforma interbancară SWIFT, ca represalii faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar vrea o ”limitare a pagubelor colaterale” alte unei astfel de măsuri.

Suspendarea Rusiei de la SWIFT ”ar însemna un risc mare ca Germania să nu se aprovizioneze cu gaze naturale şi materii prime” din Rusia, declara săptămâna aceasta ministrul german al Finanţelor Christian Lindner.

Excluderea unei ţări din acest sistem de mesagerie care permite plăţi interbancare între instituţii din întreaga lume este considerată o ”armă atomică” în domenul financiar.

Deconectarea unui stat de la SWIFT înseamnă împiedicarea propriilor bănci să facă tranzacţii cu bănci din ţara sancţionată.

Berlinul considera, de asemenea, că această măsură poate fi ineficientă, în contextul în care Moscova a ţesut în paralel legături strânse cu China.

”Mi-e teamă că Vladimir Putin a implementat de mult timp o alternativă acestui sistem SWIFT”, declara Christian Lindner.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button