ACTUALITATE

Oligarhul rus Oleg Deripaska susține că este timpul „să punem capăt capitalismului de stat” din Rusia

Oligarhul rus Oleg Deripaska a declarat luni că este timpul să se pună capăt „tot acestui capitalism de stat” și a cerut schimbarea politicilor Rusiei în acest sens, pe măsură ce economia țării se zguduie din cauza efectelor sancțiunilor occidentale impuse după ce Moscova a lansat invazia împotriva Ucrainei, relatează AFP.

„Este necesar să se schimbe politica economică, este necesar să se pună capăt acestui capitalism de stat”, a spus Deripaska pe rețeaua de socializare Telegram, cerând „explicații” oficialilor cu privire la ceea ce se va întâmpla cu economia în următoarele trei luni.

Context

Oligarhii ruși Oleg Deripaska și Mihail Fridman, doi dintre cei mai bogați și influenți oameni de afaceri de la Moscova, au cerut încetarea războiului pornit de Vladimir Putin cu Ucraina, transmitea duminică Forbes. Sunt primii doi oligarhi care iau poziție publică împotriva războiului lui Putin, un eveniment rarisim în Rusia ultimelor două decenii, când puterea lui Putin a fost absolută.

Reacția lui Deripaska și Fridman vine după ce SUA, UE, Canada și Marea Britanie au anunțat sancțiuni fără precedent la adresa Rusiei, iar analiștii estimează că impactul asupra economiei ruse va fi uriaș. Cei doi nu se află pe lista oligarhilor țintiți direct de acțiuni, dar această listă occidentală este în continuă actualizare.

Mihail Fridman este fondatorul grupului financiar Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia. El a trimis angajaților grupului o scrisoare în care cere ”încetarea băii de sânge din Ucraina” și arată că ”războiul nu e niciodată un răspuns”.

În paralel, Oleg Deripaska, care conduce un imperiu industrial bazat pe exploatarea resurselor minerale, a cerut și el încetarea războiului într-o postare pe canalul său de Telegram.

El a cerut ”pace” și începerea cât mai grabnică a negocierilor.

Potrivit Forbes, averea lui Fridman e estimată la 11.7 miliarde de dolari, iar a lui Deripaska la 4 miliarde de dolari.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button