POLITICĂ

Gianina Șerban (AUR): Debaronizarea României nu este o prioritate pentru Guvern

Anul 2024 ar putea fi un punct de cotitură pentru România, dacă se revine la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, așa cum propune AUR, în contextul în care atunci vor avea loc patru rânduri de alegeri, începând cu cele locale și sfârșind cu cele prezidențiale. Dacă se acceptă modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, localitățile din întreaga țară, sufocate de mai bine de 10 ani de baronii locali, vor avea șansa de a se dezvolta economic. Momentan, toate propuneri legislative care vizează acest proces sunt blocate de partidele aflate la guvernare, atrage atenția Gianina Șerban, deputată AUR de Ilfov.

AUR a depus încă din vara anului trecut un proiect de lege care propune ca primarii și președinții de consilii județene să fie aleși prin intermediul unui scrutin în două tururi. Propunerea nu este însă de interes pentru coaliția PNL-PSD-UDMR, care nu își dorește debaronizarea administrației locale. În acest context, deputata Gianina Șerban a readus în discuție această temă și a subliniat că „alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin, este un principiu democratic care asigură o competiție corectă”. Menținerea actualei stări de fapt va genera un deficit democratic de proporții, ținând cont de participarea electorală modestă. În plus, potrivit datelor statistice, atunci când alegerile se organizează într-un singur tur, numărul primarilor noi este cu până la o treime mai mic, susțin reprezentanții AUR.

„Trebuie să dăm o șansă tuturor localităților să se dezvolte, să dăm României această șansă. Cum putem face asta? Simplu. Prin alegerea primarilor și a președinților consiliilor județene, în două tururi. Din 2012, această șansă a dispărut iar în decursul acestor ultimi 10 ani mai multe forțe politice au mimat că își doresc această revenire la alegerile locale în două tururi, însă eu tind să cred că acestea închid prin diverse sertare propriile inițiative legislative depuse în acest sens”, a arătat Gianina Șerban.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button