POLITICĂ

Comisar european: Vor trebui făcute investiții de 4 miliarde de euro în R. Moldova. Țara are nevoie de dezvoltare

Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Olivér Várhelyi, a declarat joi, 3 martie, la Iaşi că în Republica Moldova vor trebui făcute investiţii de trei-patru miliarde de euro pe termen lung, el precizând că această ţară are nevoie de dezvoltare, mai ales în contextul crizei militare din regiune.

Oliver Varhelyi a afirmat că au fost mobilizate imediat 15 milioane de euro pentru primirea de refugiaţi din Ucraina în Republica Moldova şi că alte cinci milioane de euro vor fi oferite prin intermediul Mecanismului de Protecţie.

„Am mobilizat tot sprijinul posibil pentru a ajuta imediat autorităţile din Republica Moldova, pentru că aceste autorităţi au mobilizat la rândul lor tot ce le-a stat în putere. Şi evident că au nevoie de asistenţa şi contribuţia noastră. Am mobilizat 15 milioane de euro imediat pentru ajutoare umanitare pentru primirea refugiaţilor din Ucraina, ca să li se ofere adăpost, paturi, mâncare. Mai avem încă cinci milioane de euro pe care le oferim prin Mecanismul de Protecţie. Şi fireşte mobilizăm şi statele membre pentru a oferi sprijin suplimentar. Autorităţile şi populaţia chiar îi ajută pe refugiaţi şi trebuie să îi sprijinim şi noi. Este evident că războiul care se dă dincolo de graniţa Republicii Moldova va avea consecinţe pe care le trebuie să le suportăm împreună”, a afirmat comisarul european Oliver Varhelyi.

Totodată, Varhelyi a precizat că „suntem împreună în această încercare” şi că planurile europene pe termen lung includ investiţii în Republica Moldova de trei-patru miliarde de euro.

„Când spunem planuri pe termen lung ne referim la investiţii economice. Trebuie să continuăm cu planurile pe termen lung. Trebuie să mobilizăm investiţii de trei-patru miliarde de euro pentru că ţara are nevoie de dezvoltare şi slujbe, mai ales acum când situaţia se deteriorează din cauza războiului. Este important să continuăm eforturile deja începute. De asta am avut întâlnirea cu preşedintele şi premierul Republicii Moldova”, a declarat Oliver Varhely pe aeroportul din Iaşi, după vizita făcută joi la Chişinău.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button