DIASPORA

Franţa susţine că aderarea Ucrainei în UE este un proces care ar trebui să implice şi R. Moldova şi Georgia

Franţa, ţara care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a afirmat luni că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este un proces complex şi necesită “o conversaţie pe termen lung” care ar trebui să implice şi alte ţări, precum Republica Moldova sau Georgia.

Un oficial de la Palatul Elysée a precizat luni că aderarea Ucrainei la UE ar trebui să facă parte dintr-o dezbatere mai amplă şi că aceasta va necesita timp, informează Politico Europe.

“Ucraina este o ţară în inima Europei, o ţară al cărei destin şi alegere democratică este importantă pentru noi… faptul este, de asemenea, că trebuie să fim atenţi să nu facem promisiuni pe care nu le putem respecta”, a declarat oficialul în această seară reporterilor, menţionând totodată că dezbaterea privind aderarea este “o conversaţie pe termen lung” care ar trebui să implice şi alte ţări, precum Moldova sau Georgia.

Precizările Palatului Elysée vin şi în contextul în care preşedintele Emmanuel Macron a vorbit, după ce Rusia a invadat Ucraina, cu preşedinţii Republicii Moldova şi Georgiei, arătând că Franţa va susţine Republica Moldova şi Georgia împotriva “oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”.

Cele trei ţări au semnat, în iulie 2021, o declaraţie comună supranumită “trio-ul de la Batumi” prin care au reafirmat ”angajamentul neclintit de a avansa procesul de integrare în UE prin reforme cuprinzătoare”.

România susţine pe deplin integrarea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei în Uniunea Europeană a firmat marţi şi preşedintele Klaus Iohannis.

“Locul acestor parteneri ai Uniunii Europene este în cadrul familiei europene, iar România va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca acest lucru să devină realitate”, a spus şeful statului.

Precizările preşedintelui privind o extindere a Uniunii Europene vin în contextul în care omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat luni cererea de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană. 

“Astăzi am semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Sunt destul de sigur că este real”, a afirmat Zelenski, care mai devreme mulţumise preşedintelui Iohannis pentru că susţine aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene o procedură de urgenţă extraordinară pentru aderarea Ucrainei la UE.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat duminică în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Ideea aderării Ucrainei la UE a fost evocată şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Tot Michel a continuat, precizând că aderarea la UE necesită un acord unanim al celor 27 de state membre, iar actualmente există “opinii diferite şi sensibilităţi” referitor la acest subiect în rândul celor 27.

Extinderea reprezintă procesul prin care o ţară aderă la Uniunea Europeană, explică Consiliul Uniunii Europene într-un material informativ.

Orice ţară europeană care respectă valorile UE menţionate în Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) şi care se angajează să promoveze aceste valori poate solicita să devină membră a UE.

Valorile Uniunii sunt menţionate la articolul 2 din tratat, care stipulează că “Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi”.

Primul pas este îndeplinirea de către ţara în cauză a criteriilor de aderare. Aceste criterii au fost definite în cadrul unei reuniuni a Consiliului European, la Copenhaga în 1993, fiind adesea numite „criteriile de la Copenhaga”.

Criteriile de la Copenhaga stabilesc o serie de condiţii democratice, economice şi politice pentru ţările care doresc să adere la UE:

  • instituţii stabile, care să garanteze democraţia, statul de drept, drepturile omului şi respectarea şi protecţia minorităţilor
  • o economie de piaţă funcţională, precum şi capacitatea de a face faţă concurenţei şi forţelor pieţei în UE
  • capacitatea de a-şi asuma şi de a implementa în mod eficace obligaţiile aferente statutului de membru, inclusiv adeziunea la obiectivele uniunii politice, economice şi monetare

La rândul său, UE trebuie să aibă capacitatea de a integra noi membri.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button