EXTERNE

Războiul din Ucraina: De ce NATO refuză să impună „no-fly zone”

Oficiali ucraineni supuși atacurilor necruțătoare din partea forțelor ruse i-au rugat pe președintele Joe Biden și pe membrii NATO să impună „no-fly zone” peste părți semnificative ale Ucrainei.

A fost folosit eficient de SUA și aliații săi de mai multe ori în conflicte din întreaga lume, dar experții au spus că impunerea „no-fly zone” în Ucraina împotriva forțelor președintelui rus Vladimir Putin și a arsenalul său nuclear ar putea duce la un conflict militar deschis între SUA/NATO și Rusia.

Într-o declarație pentru site-ul de știri Axios, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Ucraina „poate învinge agresorul” dacă aliații occidentali „își fac partea”.

Ce este „no-fly zone”

Un „no-fly zone” interzice aeronavele militare deasupra unui spațiu aerian desemnat pentru a proteja populațiile civile de atacurile aeriene în timpul războiului. De obicei, o organizație internațională precum NATO sau un grup de țări care nu sunt implicate în lupte își vor asuma responsabilitatea de a supraveghea spațiul aerian pentru a preveni intrarea oricărei aeronave de luptă pentru a asigura siguranța civililor.

Howard Stoffer, profesor de afaceri internaționale la Universitatea din New Haven și fost oficial al Departamentului de Stat, a declarat pentru ABC News că o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei ar duce probabil la o confruntare între avioanele de luptă americane și rusești.

Dacă cineva se află în zona interzisă de zbor, nu poți pur și simplu să-l alungi, trebuie să-l dobori”, a spus Stoffer.

Comentează

Back to top button