ECONOMIE

Europa se poate descurca la iarnă fără gazele din Rusia

Pe 27 februarie, președintele Băncii Mondiale declara că există suficienți producători în lume pentru a compensa potențiala dispariție de pe piață a gazelor din Rusia, însă acest lucru va fi posibil doar peste cinci ani. ”Piețele privesc în perspectivă, deci pot avea un orizont de cinci ani pentru a realiza că sunt mulți furnizori și multă energie. Sunt alternative la dominația rusă pe piața gazelor, de exemplu”, a spus președintele BM, David Malpass.

Analiștii Comisiei Europene consideră că nu ar trebui sa fie o problemă asigurarea necesarului de gaze pentru statele membre pentru iarna următoare. Problema vor fie iernile ce vor veni, scrie OilPrice.com.

Firma de consultanță Mackenzie arată că pentru actualul sezon rece nu există îngrijorări, câtă vreme se apropie de final, iar rezervele de gaz ale UE au revenit la media din ultimii cinci ani. ”De la minimul record de la începutul iernii, nivelul rezervelor a reintrat în media ultimilor cinci ani și sunt semnale că vor crește până la finalul lunii martie”, arată Kateryna Filippenko, analist principal al Mackenzie.

”Estimăm că UE va trece cu bine de această iarnă. În acest moment, există flux de gaze de la Est spre Vest, sunt livrări de gaze naturale lichefiate care au crescut, iar prognoza meteo este favorabilă. Utilizarea gazelor din depozite s-a redus, iar 30% din capacitatea de stocare este încă libera”, a spus comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, la începutul acestei săptămâni. ”Războiul din Ucraina nu a fost un șoc doar pentru arhitectura europeană de securitate, ci si pentru sistemul energetic. Ne-a arătat limpede cât de vulnerabili suntem. Nu putem permite ca un terț să destabilizeze piața energiei sau să ne influențeze opțiunile in materie de energie”, a mai spus comisarul.

Think-tankul Bruegel consideră că UE poate trece cu bine peste iarna următoare, însă cu anumite condiții. ”UE poate să treacă peste iarna ce va veni fără gaze din Rusia, însă trebuie să fie unită și să ia decizii dificile, acceptând faptul că, în multe situații, nu va avea suficient timp pentru a găsi soluția perfectă”, arată think-tankul european. ”Principalul mesaj este: dacă UE va fi obligată să suporte un cost, ar trebuie să înlocuiască gazele din Rusia pentru iarna ce vine fără ca această mișcare să aibă impact devastator asupra activității economice, fără ca oamenii să înghețe de frig și fără întreruperi ale electricității. Pentru asta va fi însă nevoie de modificarea a zeci de regulamente europene, de modificarea a zeci de proceduri și operațiuni, precum și de cheltuirea în ritm alert a unor sume mari și de luarea unor decizii dure. În multe cazuri, nu va fi suficient timp pentru găsirea răspunsului perfect. Pentru a renunța la gazele din Ruia, va fi nevoie de improvizații și de spirit antreprenorial”.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button