”Bucovinean suspectat că a ajutat recruții în trecerea ilegală a frontierei de stat”. Un titlu din presa cernăuțeană – de vineri, 4 martie 2022 – care cu greu putea fi observat până săptămâna trecută. Introducerea odată cu invazia rusească a Ucrainei a legii marțiale prin care li se interzice bărbaților ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani părăsirea teritoriului statului și perspectiva tot mai sumbră a înrolării și trimiterii pe front a generat profunde nemulțumiri.
Nu toți tinerii – prin asta înțelegem și persoane cu vârste chiar peste 30 de ani – sunt atât de pătrunși de ideologia patriotică vârâtă în sistemul educațional din Ucraina ultimelor decenii. În ciuda multelor și lăudabilelor exemple promovate în media cu privire la patriotismul din țara vecină, foarte mulți continuă să fie aceia care nu s-ar vedea înrolați în Armată ca să lupte cu rușii.
În primele zile de la instituirea legii marțiale – ultimele din februarie trecut – încă se mai constatau cazuri (și nu chiar rare, iar asta se observa inclusiv din comentariile la unele articole din media ucraineană) în care vameșii păreau a fi mai indulgenți cu cei care doreau să plece peste graniță. Erau „refugiații cu Jeep” cu mai erau numiți în comentariile din media cernăuțeană sau pe social-media.
Încet, încet numărul bărbaților în putere care reușesc să treacă granița ucraineană – cu sau fără o mașină de lux, fără a fi neapărat aluzie la vreun recent Maserati – a scăzut. Din considerente ce țin de o minimă prudență, nu putem spune că s-a eliminat pentru „cazuri sociale” sau poate chiar mai rău, situații penale.
În schimb, tot mai mult este la căutare „cărăușia”, adică serviciile de trecere frauduloasă a frontierei. În ultimii ani, cei care apelau la așa ceva erau nu însă cetățeni ai Ucrainei, ci cetățeni din diferite zone ale Asiei și Africii care ajungeau în Cernăuți și de acolo își încercau norocul la frontiera cu România și de aici spre alte țări ale Uniunii Europene.
De vreo câteva zile încoace, locul acestora este luat de ucraineni care fug de înrolare. Este adevărat că o altă destinație preferată pare să fie Republica Moldova, însă fenomenul nu pare sporadic. Titlul articolului menționat inițial are în spate povestea unui cetățean din regiunea Cernăuți care a organizat transportul ilegal de persoane peste granița de stat a Ucrainei. Parchetul Regional Cernăuți a raportat o suspiciune în acest sens asupra unui tânăr de 28 de ani din nou înființatul raion Nistru care „a pus la cale o schemă criminală de transport ilegal de persoane peste granița de stat a Ucrainei”. Pentru o „recompensă” de 3.500 de dolari de persoană, el a promis recruților din regiunile Kiev, Dnipropetrovsk și din orașul Kiev să-i organizeze și să-i transporte peste granița de stat a Ucrainei în afara punctelor de control. Pe 2 martie 2022 a organizat transportul a 8 cetăţeni către tronsonul frontierei de stat a Ucrainei, dar în direcţia Republicii Moldova. Aceste persoane au fost prinse de grăniceri ucraineni iar cercetările continuă.
De cealaltă parte, se pare că fenomenul ca atare al mituirii pentru a scăpa „cu acte în regulă”, adică la punctele de trecere ale frontierei nu a luat sfârșit. În vreme ce pe diverse canale media și social-media erau vehiculate sume între 600 și 1500 de euro, un cetățean din țara vecină (ar fi vorba de localitatea Ostrița) ar fi încercat să dea doar 200 de euro. Asta în condițiile în care voia să treacă având un pașaport românesc.
Comunicatul Parchetului Regional Cernăuți, așa cum este citat în media din țara vecină, face referire la un cetățean al Ucrainei în vârstă de 30 de ani care a încercat să ofere vameșilor „beneficii ilegale pentru trecerea frontierei de stat”, la 4 martie 2022. El ar fi încercat să treacă granița de stat prin punctul de trecere al frontierei de la Porubnea – Siret folosind un pașaport românesc. „În timpul verificării documentului, vameșii au constatat că pașaportul nu conținea o marcă (viză) de intrare pe teritoriul Ucrainei, ceea ce indică faptul că are dublă cetățenie. Bărbatul a oferit vameșilor 200 de euro pentru asistență în trecerea ilegală a frontierei cu pașaportul unui cetățean străin. A fost reținut în conformitate cu art. 208 din Codul de procedură penală al Ucrainei. Problema alegerii unei măsuri de reținere este în prezent în curs de rezolvare”, se specifică în respectiva informare în care se mai adaugă faptul că se efectuează o anchetă preliminară în acest caz. (D.P.)
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!