ECONOMIE

O șansă pentru România: UE permite redeschiderea minelor de cărbune pentru scăderea dependenței de gazul rusesc

Uniunea Europeană se adaptează la criza energetică amplificată de invadarea Ucrainei de către Rusia și permite revenirea la prodcerea energiei electrice pe bază de cărbune, a anunțat vineri șeful politicii de mediu Green Deal, Frans Timmermans, citat de Politico.

„Nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură săptămâna trecută și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a spus Timmermans.

Este o schimbare istorică pentru UE, dat fiind că Bruxelles-ul și statele membre au trecut în ultimii ani la o politică agresivă de de-carbonizare a sistemului energetic. Renunțarea la cărbunele extrem de poluant a dus însă la creșterea prețurilor la energie.

Acum însă, pe măsură ce Rusia folosește gazele naturale ca o armă politică, dat fiind că e responsabilă pentru o treime din gazele utilizate în Europa, UE permite revenirea la cărbune.

Timmermans a anunțat că UE va adopta săptămâna viitoare legislația necesară pentru ca statee membre să poată utiliza în continuare cărbunele.

Între timp, mai multe state membre, printre care Italia și Polonia, au anunțat deja posibila redeschidere a unor centrale electrice pe cărbune. Această decizie este o oportunitate mare pentru România, care are încă zăcăminte uriașe de cărbune, care exploatate, ar duce la atenuarea crizei energetice și la crearea de mii de locuri de muncă.

Reamintim că România era unul dintre marii producători de lignit din UE, dar a fost nevoită să-și închidă minele din cauza adoptării Green Deal.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button