ECONOMIE

BREAKING. Uniunea Europeană intenționează să TAIE importurile de gaze din Rusia cu 80% în acest an

UE încearcă să-și diversifice sursele de energie, departe de importurile de gaze rusești, pe fondul preocupărilor legate de securitatea energetică ca urmare a invaziei Ucrainei de către Moscova.

Uniunea Europeană va schița un plan de reducere a importurilor de gaze rusești cu aproape 80% în acest an pentru a pune capăt dependenței blocului de aprovizionarea cu combustibili a țării.

Ramura executivă a UE își revizuiește în prezent strategia energetică în urma invaziei Ucrainei de către președintele Vladimir Putin, declanșând preocupări de securitate energetică. Pentru a intensifica pasul UE către auto-eficiență, blocul își propune să utilizeze noi aprovizionare cu gaze, inclusiv importul mai mult de gaz natural lichefiat (GNL) și să extindă rapid generarea de energie regenerabilă.

„Cred că putem prezenta mâine un plan care va reduce substanțial dependența noastră de gazul rusesc deja în acest an și, în decurs de ani, ne va face independenți de importul de gaz rusesc”, a declarat Frans Timmermans, șeful UE pentru climă. „Cred că este posibil. Nu este ușor, dar este fezabil.”

În prezent, aproximativ 40% din sursele de gaze ale UE provin din Rusia, Italia, Germania și câteva țări din Europa Centrală depind în mod deosebit de aceasta. Rusia furnizează, de asemenea, aproximativ 25% din țiței blocului.

Foaia de parcurs va înregistra importuri mai mari de GNL și aprovizionare prin conducte din țări precum Qatar, Egipt și Australia, va accelera energia regenerabilă și va trece la electrificare. Atunci când sunt combinate, are potențialul de a înlocui efectiv cele 155 de miliarde de metri cubi de gaz pe care UE îi importă în prezent din Rusia. Acest plan va ajuta, de asemenea, la protejarea economiilor de impactul creșterilor și creșterilor de prețuri.

Comentează

Back to top button