ECONOMIE

Cum și-au compromis armata rusească sistemele de comunicații securizate / Eșec major pentru „măreața armată” a ocupanților ruși

Oficialii ucraineni din domeniul apărării au interceptat o convorbire între doi ofiţeri ruşi de informaţii pentru că armata rusă nu a putut folosi o reţea sigură de comunicaţii. O teorie a experţilor este că ruşii şi-au compromis propriile sistemele criptate pentru că au distrus stâlpii de telefonie, care permit funcţionarea lor. O alta este că ruşii nu au prevăzut problemele de comunicaţii întrucât s-au pregătit pentru o victorie rapidă, scrie adevarul.ro.

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare interceptată între doi ofiţeri FSB care vorbesc despre moartea unui comandant rus de top (general-maiorul Vitali Gherasimov) în luptele de lângă Harkov şi se plâng că reţeaua de comunicaţii criptate folosită de armata rusă nu funcţionează, a scris marţi Daily Beast, citându-l pe Hristo Grozev, directorul executiv al site-ului de investigaţii Bellingcat.

„În apelul telefonic în care ofiţerul FSB detaşat la Armata 41 (a Districtului Militar Central al Rusiei) a raportat decesul şefului său din Tula, el spune că au pierdut toate comunicaţiile securizate. De aici apelul telefonic folosind o cartelă SIM locală. Şi de aici interceptarea.   Şeful lui, care face o pauză lungă la vestea morţii lui Gerassimov (înainte să înjure), este Dmitri Şevcenko, un ofiţer superior FSB din Tula. L-am identificat căutându-i telefonul (publicat de serviciile de informaţii ale armatei ucrainene) în aplicaţii de căutare open source…Îl auzim pe ofiţerul FSB întrebându-şi şeful dacă poate vorbi prin sistemul securizat Era. Şeful spune că Era nu funcţionează.”

Grozen a lansat teoria că este posibil ca telefoanele ruseşti să nu mai funcţioneze în Harkov, deoarece forţele ruse au distrus turnurile de telefonie mobilă din împrejurimi, iar sistemul de comunicaţii criptat al Rusiei funcţionează doar cu reţele 3G sau 4G. Alţi experţi spun că este posibil, dar au şi alte ipoteze.

Inews.co.uk  citează mai mulţi experţi, între care James Rands de la Janes, o agenţie de informaţii din domeniul apărării, care a explicat că Rusia a introdus un nou sistem de comunicare criptată numit Era, după ce a devenit preocupată de securitatea comunicaţiilor.

Teoria acestuia este că radioamatorii pot descoperi mesaje sensibile – cum ar fi un ofiţer FSB care îşi sună superiorul să-l anunţe că generalul Gerasimov a fost ucis – pentru că mesajele sunt transmise nesecurizat.

„Teoria principală este că Era are nevoie de reţele 3G sau 4G pentru a funcţiona, iar armata rusă ar fi putut distruge catargele de telefonie pe măsură ce a avansat, asigurându-se astfel că nu îşi pot folosi propriile comunicaţii securizate.

„O  altă teorie ar putea fi că [Era] este şi o tehnologie destul de nouă şi că pur şi simplu nu funcţionează încă”. Distrugerea stâlpilor de telefonie din Ucraina rămâne deocamdată anecdotică.

Dacă se confirmă, ar putea însemna că anumite dispozitive sunt funcţionale în timp ce altele nu sunt.

Bellingcat pare să coroboreze această teorie, spunând că ruşii „au încercat să folosească criptofoanele Era în Harkov, după ce au distrus multe turnuri de telefonie mobilă 3G, iar pe altele le-au înlocuit. Or, Era necesită 3G/4G pentru a transmite. „Iată originea celui mai mare eşec al unei operaţiuni militare speciale din toate timpurile. În primul rând, Putin a semnat aşa-numita lege #bellingat prin care li se interzice soldaţilor să posteze pe reţelele sociale. Apoi, el a cerut spus armatei să nu folosească telefoane străine, deoarece sunt nesigure. Restul e istorie”, a scris Grozev pe Twitter.

Armata rusă este echipată cu telefoane securizate care nu pot funcţiona în zonele în care operează armata rusă”. Rands a spus „atunci se pare că ştiau cu siguranţă că vorbesc pe o linie necriptată şi puteau fi ascultaţi”. Strategia de comunicaţii militare a Rusiei a avut de suferit din cauza presupunerii Kremlinului cum  că preluarea Ucrainei ar fi o întreprindere facilă, a mai declarat el.

Articolul integral poate fi citit AICI.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button