POLITICĂ

Expert Forum: Solicităm Guvernului să NU instituie “Ministerul Adevărului”

Expert Forum solicită Guvernului să ”nu instituie Ministerul Adevărului”, după ce în presă a apărut informația că Guvernul României, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizații ale societății civile, colaborează pentru realizarea unei platforme informatice dedicată identificării fake news și a surselor de dezinformare și propagandă, în contextul războiului din Ucraina.

Redăm mai jos postarea integral

”Solicităm Guvernului să NU instituie “Ministerul Adevărului”. Potrivit unui material publicat de profit.ro, Guvernul României, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizații ale societății civile, colaborează pentru realizarea unei platforme informatice dedicată identificării fake news și a surselor de dezinformare și propagandă, în contextul războiului din Ucraina.

Derapajul democratic pe care existența unei astfel de platforme îl presupune este foarte periculos. Nu există nicio rețetă după care o dezinformare să poată fi identificată în mod automat. Iar etichetarea drept „fake news” a oricărui conținut neconvenabil este deja un fenomen și în România.

Rolul autorităților într-un stat democratic nu este să crească nivelul de cenzură a informației, ci să guverneze în mod responsabil și înțelept, luând măsuri în beneficiul cetățenilor pe care îi reprezintă. Și mai ales, să le protejeze acestora libertatea, sub toate formele ei, chiar și atunci când nu sunt personal de acord cu asta.”

Inițiativa a fost însă criticată de liderii PNL și PSD.

Liderul PNL, fostul premier Florin Cîţu comentează informaţiile referitoare la platforma care ar urma să scaneze dezinformări în online, afirmând că „ieri se arestau preţuri, azi se arestează opinii”, relatează News.ro. „Excesul de zel dăunează grav sănătăţii economiei. Ieri se arestau preţuri, azi se arestează opinii. Mâine?”, scrie Cîţu pe Instagram.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că partidul pe care îl conduce nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută de către „societatea civilă” pentru creare a unei platforme informatice care să identifice narativele propagandei pro-ruse pe rețelele sociale, în contextul războiului din Ucraina, susținând că cenzura, Ministerul Adevărului, Scânteia nu pot deveni armele democrației și ale statului de drept, iar lupta cu dezinformarea nu trebuie să suprime sub nicio formă libertatea de exprimare.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button